Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

21 квітня, 00:00

Володимир Шаповал пояснив, чому більше не хоче працювати у КС

Представник Президента в Конституційному Суді Володимир Шаповал заявляє, що має намір піти у відставку, оскільки суд не має «беззастережного довір’я в суспільстві». Про це сказано в заяві Шаповала, яку вчора розповсюдила прес- служба Секретаріату Президента. Разом із тим Шаповал наголосив, що «залишається в команді Віктора Ющенка і працюватиме на будь-якій посаді», яку йому доручить Президент. У перерві засідання Володимир Шаповал сказав, що хоче позбутися необхідності подавати декому з присутніх у залі КС руку, повідомляє Ліга. При цьому Шаповал не повідомив, про кого саме йдеться: «Коли ти мусиш говорити людині «шановний», а ти вважаєш і знаєш, що ця людина є зовсім іншою, то ти або стаєш залежним від тієї брехні, яку говориш, або ти не є вільним». «Я вільна людина, й основна теза — я хочу позбутися необхідності подавати декому руку», — прокоментував він своє рішення.

«Правова держава» винесла свій вердикт

Відомі юристи, серед яких доктори та кандидати наук, заслужені юристи, судді Конституційного Суду у відставці під егідою Незалежного українського центра правових ініціатив та експертиз «Правова держава» зробили юридичний висновок щодо Указу Президента України №264/2007 «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України» від 2 квітня 2007 року. Цей розлогий документ завершується словами: «...Необхідно зробити висновок про відсутність передбачених Конституцією України підстав для виникнення у Президента України права достроково припинити повноваження Верховної Ради України V скликання. Указ Президента України № 264/2007 «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України» від 2 квітня 2007 року є таким, що не відповідає статтям 5, 8, 19, 76, 81, 83, 90, 102, 106 Конституції України». Повний текст читайте на сайті www.day.kiev.ua.

Олександр Третьяков: Ухвала КС буде політико-правовою

Народний депутат, член Президії «Нашої України» Олександр Третьяков прогнозує, що ухвала Конституційного Суду щодо Указу Президента буде політико-правовою, повідомляє прес-служба «Нашої України». «Згідно із законом, КС повинен тлумачити Конституцію, а не застосовувати до неї будь-які інші закони, апріорі нижчі за статусом, — заявив він. — Тому я переконаний, що без перебільшення історична відповідальність КС значно вища, аніж будь-якого суду в Україні». Разом із тим Третьяков не підтримує думку, яку поширюють члени Партії регіонів про те, що ухвала КС має бути виключно правовою, і політичні сторони повинні взяти її за вихідну точку в переговорах. «Відправна точка будь-яких переговорів — це зрада парламентом своїх виборців, це зрада Мороза і побудована на зраді коаліція. Конституційний Суд, виконуючи свої обов’язки, повинен дати оцінку крадіжці народних голосів у всіх площинах — від юридичної до моральної, затвердити політико-правову ухвалу. І якщо мої колишні колеги по парламенту не погоджуються з цим, нехай перенесуть слухання щодо указів Президента в Господарський суд, адже для них, схоже, політика — це господарство», — зазначив Третьяков.

Анна Безулик показала безпритульним дітям телевізійну «кухню»

Європейський Рух в Україні та Карітас України, які є організаторами соціального проекту «Допомогти дітям вулиці», продовжують знайомити дітей-сиріт та безпритульних дітей з професійним життям українських «зірок». Учора роботу телебачення «з середини» показувала десятьом дітям віком від 8 до 14 років, які приїхали з Тернополя відома телеведуча Анна Безулик. Вона провела для них екскурсію по телецентру, діти подивилися, як у телестудії «ТСН» готують новини, потім на кіностудії ім. Олександра Довженка вони відвідали знімальний майданчик і побачили, як знімається телесеріал. Кількагодинну програму Безуглик придумала сама.

Мета акції — показати конкретним дітям на прикладі «зірок», як вони можуть змінити своє життя: що потрібно вчитися (часто діти вулиці взагалі не відвідують школу), після школи закінчити навчальний заклад, а особливо важливо — поставити перед собою якусь життєву ціль і йти до неї. «Ми хочемо, аби в цих дітей появилося бажання самостійно думати про власне життя, щоб вони зрозуміли, що ніщо все в житті дається просто так — лише завдяки навчанню, праці та роботі над собою, — сказала спеціаліст зі зв’язків із громадськістю проекту «Допомогти дітям вулиці» Анна Компанієць.

Акція за участі Анни Безулик — друга, у першій взяв участь київський ресторатор Ерік Айгнер. Подібні зустрічі з «зірками» проходитимуть щомісяця до кінця року. Так, на травень «запланували» Лілію Подкопаєву. «Наша мета — показувати дітям абсолютно різні сфери, де можна досягнути успіху, — пояснила Анна Компанієць. — А на перспективу ми б хотіли (поки що це лише ідея), щоб кожна «зірка», залучена до нашого проекту, потім зробила для наших дітей щось конкретне — оплатила спортивну секцію, гурток тощо. Таким чином ми спонукатимемо їх у конкретній справі допомагати конкретній дитині. На жаль, поки що в Україні це не дуже прийнято», повідомляє Оксана МИКОЛЮК , «День».

Мітингувальники у Києві масово скуповують вудочки

Цими днями у Києві зафіксовано небувалий попит на вудочки. Як повідомляє ProUA, демонстранти майструють із вудочок прапори, оскільки вони підходять для цього краще, ніж звичайні дерев’яні держаки. За словами київських продавців, майже всі покупці вудочок — представники політичних партій, які купляють товар оптом. «За раз можуть купити й тисячу, а то й дві вудочок!», —розповів продавець Андрій Ткаченко. Він також повідомив, що найбільшим попитом користуються вудочки китайського виробництва, тому що вони дешевші. «Мінімальна ціна за вудочку виробництва Китаю — 25 гривень. Вона зроблена з склопакета, важить близько 400 грам», — уточнив продавець.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати