Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

21 листопада, 00:00

Нам допоможуть у боротьбі з корупцією

Учора на українську землю прибули представники групи країн Ради Європи проти корупції — GRECO. Вони збираються перевірити, як дотримується українська влада рекомендацій у боротьбі з корупцією. Делегація на чолі з секретарем GRECO Вольфгангом Рау зустрінеться з представниками державних органів, у повноваження яких входить запобігання та протидія корупції: силові структури, Податкова адміністрація, Тендерна палата і Держприкордонслужба. Спроби справитися з корупцією власними силами робилися в нас неодноразово. Певний час назад Президентом України було внесено цілий пакет антикорупційних законопроектів до Верховної Ради. Але депутати вирішили, що вони недостатньо підготовані й не прийняли їх до розгляду. Але і зі своєю ініціативою в цьому питанні в них не склалося. І це незважаючи на те, що корупція продовжує роз’їдати бюрократичний апарат країни. Різко знижує не лише її інвестиційну привабливість, але й призводить до падіння престижу держави загалом. Посідаючи 99-е місце в списку з 163 країн, ми опинилися в компанії таких держав як Домініканська Республіка, Грузія, Малі, Монголія та Мозамбік. Такі дані оприлюднила Міжнародна громадська організація «Транспаренсі Інтернешнл». І якщо порівняти їх із 2005 роком, (107 місце з 159 країн), то прогрес у цьому питанні незначний. Технологія розрахунку дуже проста. Індекс сприймання корупції (ІСК) відбиває суб’єктивну оцінку рівня корупції представниками бізнесу, правозахисними організаціями та експертами тієї чи іншої країни та оцінює його за шкалою від десяти до нуля. Чим ближче до нуля, тим вищий рівень корупції. За шкалою «Транспаренсі Інтернешнл» Україна отримала 2,8 бали. Щоправда дослідники зазначають, що в Україні, як і в Грузії, намітився певний успіх у боротьбі з цим явищем. За поточні 10 місяців 2006 року по лінії боротьби з корупцією та організованою злочинністю Служба безпеки України розкрила 919 злочинів у серії службової діяльності і порушила 151 кримінальну справу за фактами хабарництва. За словами глави СБУ Ігоря Дріжчаного, порушено карні справи проти двох суддів: глави районного суду Миколаївської області та заступника голови місцевого суду Львівської області. Аналітики СБУ вважають показовим фактом те, що до карної відповідальності зараз притягується більше урядовців 1—3 категорій, а не тих, хто обіймає більш низькі посади, повiдомляє Лука ГРИНЕНКО, «День».

Регіонали також відсвяткують річницю помаранчевої революції

Дві партії, дві громадські організації, дві ініціативні групи громадян й одна приватна особа подали заявки до Київської міської державної адміністрації на проведення акцій у центрі Києва 22 листопада. Про це повідомив представник Київміськдержадміністрації. При цьому партія «Народний Союз «Наша Україна» подала дві заявки на святкування річниці помаранчевої революції. Одна заявка на акцію, організатором якої зазначений голова фракції блоку «Наша Україна» у Верховній Раді Роман Безсмертний, передбачає святкування річниці на майдані Незалежності з 12.00 по 22.00 безпосередньо 22 листопада. Друга заявка — на акції, організатором яких вказаний заступник глави виконкому НСНУ Ігор Жданов, передбачає святкування річниці з 8.00 по 20.00 на майдані Незалежності 21—30 листопада. В обох заявках не вказана передбачувана кількість учасників. Партія регіонів також збирається провести мітинг «Майдан єднання» на Європейській площі з 11.00 по 14.00 годину 22 листопада. Передбачається, що в цьому мітингу візьме участь 40 тисяч осіб. Крім того, київські міські організації НСНУ, Блоку Юлії Тимошенко та Блоку Віталія Кличка подали заявку на встановлення 60 наметів уздовж Хрещатика 21—25 листопада, повідомляє «Обком».

...I Жванія йде з «Нашої України»

Член партії «Народний союз «Наша Україна» Давид Жванія заявляє про свій вихід із лав партії. Про це він сказав у інтерв’ю газеті «Дзеркало тижня». «Зараз «Наша Україна» не уявляє, як і куди їй рухатися. Я вирішив для себе — вийти з партії, і без зайвого пафосу написав відповідну заяву. Бо визначив для себе: якщо партія мобілізується, знайде сили для боротьби й почне приймати стратегічні ухвали, дозволю собі залишитися в ній і зайняти активну позицію. Якщо цього не станеться — піду», — пояснив він. «На жаль, останній з’їзд підтвердив, що в рамках цієї партії нічого побудувати не можна. Це нонсенс: ми, так звана президентська партія, пішли в опозицію до влади, так і не почувши позиції президента», — додав депутат. На думку Жванії, «Наша Україна» не змогла реально стати ні партією влади, ні самостійною партією, її роздрібнила внутрішня гризня й відсутність атмосфери довіри між лідерами».

Винен без корисливих мотивів

Печерський суд Києва ухвалив у понеділок постанову, згідно з яким визнав провину міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка в здійсненні двох корупційних правопорушень, повідомляє Інтерфакс-Україна. Суд постановив притягнути Ю. Луценка до адміністративної відповідальності й зобов’язав виплатити штраф у розмірі 340 грн. Відповідну постанову ухвалила в понеділок суддя Печерського суду Києва Інна Отрош. За словами адвоката міністра Юрія Бергельсона, суд визнав також, що положення двох указів Президента України відносно того, що міністр внутрішніх справ не є держслужбовцем, неправомочні. Таким чином, згідно з поясненнями, викладеними в постанові суду, міністр є держслужбовцем і, відповідно, його дії підпадають під юрисдикцію закону України про боротьбу з корупцією. Адвокат зазначив, що суд визнав відсутність у діях Ю. Луценка корисливих мотивів, проте, згідно з постановою суду, «він здійснив корупційні дії». Юрій Бергельсон переконаний, що рішення суду суто політичне й, на його думку, писалося заздалегідь. Він також додав, що постанова оскарженню не підлягає, водночас вона може бути відмінена суддею Апеляційного суду.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати