Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кращі гросмейстери світу зберуться у Форосі

22 грудня, 00:00

Грудень — традиційний час розбору польотів календарного року, який відходить. Учора звітувати за пророблену роботу прийшла черга однієї iз найстабільніших спортивних федерацій — шахової. Приблизно в цей же час рік тому ми поздоровляли наших гросмейстерів із підкоренням головної шахової вершини — Олімпіади. Незважаючи на те, що цього року подібних досягнень дружина Володимира Тукмакова не досягла, сам тренер четверте місце на чемпіонаті світу та п’яте — на Європі оцінює досить високо. По-перше, ми підтримали марку одного з лідерів шахів у світі, не опустившись нижче за свою планку, а по-друге, деякий спад у результатах, у принципі, був закономірним. Наші молоді гросмейстери, на хвилі успіху цілий рік брали участь у різних грошових комерційних турнірах, куди їх навперебій запрошували, і як наслідок — на старти збірної їх елементарно не вистачило. Виражаючись термінологією Тукмакова, «вони були переграні». Винуватити шахістів не варто. Вони ж професіонали і повинні самі себе забезпечувати, якщо це не робить держава.

Президент ФШУ Віктор Петров уже не вперше порушує питання фінансування. «Чому за «золото» Афін наші чемпіони отримали по $100 тис., а шахові «олімпійці» лише по дві тисячі?» — справедливо запитує він. Чим гірша титанічна праця спортивних інтелектуалів за плавання чи боротьбу — невідомо. Але факт залишається фактом. Не олімпійські й олімпійські види спорту знаходяться у нас поки що в різних вагових категоріях. У цьому році на всі потреби шахістів було виділено всього 356 тис. гривень. Це приблизно стільки ж, скільки і на...сумо! Трохи дивно, чи не так? Найпопулярніший вид спорту, що освiтлюються найбільшими ЗМI, якому знаходиться місце на перших шпальтах, і який реально працює на імідж України, прирівняли до екзотичного і, хай не образяться сумоїсти, чужого нам виду спорту. Звідки брати сили на командні чемпіонати? У результатi — ми вже сьогодні втрачаємо талановиту молодь. 14-річна шахістка Аня Музичук, наприклад, тепер представляє Словенію... I це лише початок. Якщо так триватиме й надалі, то вже через три-п’ять років ми втратимо майбутніх Пономарьових. А хтось їх «придбає».

«День» поцікавився в головного тренера збірної Володимира Тукмакова: як він оцінює результати українців на Кубку світу, що завершився в Ханти-Мансійську, де Руслан Пономарьов поступився тільки «золотом», і чи визначено склад на наступну шахову Олімпіаду, яка пройде в Туринi? «Кубок світу був відбірковим етапом до чемпіонату світу ФIДЕ. Багатьох найсильніших гросмейстерів, що вже вирішили проблему кваліфікації на ЧС у Сибіру не було. Але турнір пройшов очікувано цікаво. У ньому брали участь 10 українців, але тільки один Руслан зміг потрапити до 16 найсильніших і в результаті посісти друге місце. Гідно боролися й поступилися в третьому турі нещодавні фіналісти чемпіонату України Орещенко (який став чемпіоном) і Єфименко. Трохи гірше провели турнір Єльянов і Моїсеєнко, які поступилися у другому турі, практично провалилися Карякін, Iванчук і Волокитін, на яких, власне, і робилася головна ставка», — відзначив тренер. Всі вони разом із Пономарьовим і будуть оспорювати місце у шістці на Олімпіаді. Хто буде за першою дошкою, хто — за другою, поки що невідомо. Тренери дивитимуться на результати.

I насамкінець — про приємний сюрприз для всіх любителів шахів. Віктор Петров повідомив, що в червні наступного року, завдяки спонсорській підтримці, у Форосі пройде представницький шаховий турнір. Середній рейтинг учасників планується на рівні 2700, а це — виключно еліта. Склад поки що уточнюється. Відомо, що гросмейстерів буде 12, а бюджет турніру становитиме $150 тис.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати