Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Курінь козацького батька»

У Дніпропетровську відзначають ювілей Будинку-музею Яворницького
07 листопада, 11:34

Чверть століття тому — 7 листопада 1988 року, в Дніпропетровську після тривалої реконструкції було відкрито Меморіальний будинок-музей академіка Дмитра Яворницького (1855—1940). Відкриття приурочили до дня народження видатного українського вченого, активного діяча національного руху, знавця історії запорозького козацтва, а також фундатора та першого директора Дніпропетровського національного історичного музею.

Цей двоповерховий будинок, розташований на площі Шевченка, 5, давно став осередком українського культурного життя міста та регіону. Саме через це на початку 1970-х років, під час чергової хвилі переслідувань українських дисидентів, Будинок-музей Д.Яворницького було закрито на реконструкцію, яка тривала півтора десятиліття. Відновити його роботу вдалося лише за часів «перебудови».

Цього року в Меморіальному будинку-музеї буде проходити День відкритих дверей, а також почне діяти виставка «Курінь козацького батька». За життя вченого сучасники «охрестили» академіка Д. Яворницького «козацьким батьком», тому що він глибоко та всебічно досліджував історію козацтва, невтомно збирав запорозькі старожитності. А «куренем» сам учений називав свій будинок у Катеринославі — Дніпропетровську, де прожив 35 років. На виставці представлено понад 150 експонатів із фондів Історичного музею та власного фонду Меморіального музею Д. Яворницького. Вони представляють усі етапи існування будинку — від його створення 1905 року і до сьогодення. Серед експонатів багато оригінальних та унікальних світлин різних часів. Це фото будинку Г. Маркевича 1905 року, в якому мешкав Д. Яворницький, поки тривало будівництво його власної оселі. Низка світлин 1920—1930-х рр., на яких Дмитро Іванович сфотографований в інтер’єрах свого будинку, рідкісні фотознімки кімнати-музею 1960-х років та інше. Також — речі родини Яворницьких, які не увійшли до основної експозиції будинку-музею. Цікавими для відображення історії закладу є оригінальні плани будинку та садиби початку XX ст., складені відомим катеринославським архітектором Л. Бродницьким. Як повідомляють організатори, виставка «Курінь козацького батька» триватиме з 7 листопада до 15 грудня 2013 року.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати