Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Милосердя не може бути двох сортів

16 вересня, 00:00

Проте більшість фахівців сходяться на тому, що вирішувати проблему бездомних тварин треба більш гуманними методами. Насамперед, йдеться про стерилізацію бездомних тварин, яка, на думку захисників прав чотириногих, дає набагато кращі результати, аніж їх знищення. Адже, як каже Тамара Тарнавська, нікому не спадає на думку знищувати бездомних людей, які також є потенційними переносниками численних захворювань — туберкульозу, сифілісу тощо.

КОМЕНТАР:

Ася СЕРПИНСЬКА, голова правління Київського міського товариства захисту тварин:

— Ставлення до тварин — один з головних критеріїв характеристики будь-якого суспільства, що характеризує рівень його культури і цивілізованості. Але ідеї гуманного ставлення до тварин дуже важко приживаються в нашому суспільстві. Мені скажуть, що наше суспільство жорстоке і до людини, але, по-перше, це вже інша тема, а, по- друге, це не виправдання, а, навпаки, обтяжувальна обставина. Люди живуть погано не тому, що бездомні собаки у них щось забрали — тільки безкультурна людина може так думати. Жорстокість по відношенню до тварин — це від низького рівня культури народу, щоб це подолати, необхідні роки й десятиріччя, а може, і сторіччя. Зусилля захисників тварин, на жаль, приносять мало плодів. І тому дуже важливою є робота преси, телебачення, всіх засобів, які впливають на свідомість народу, в цьому напрямі. Треба виховувати людей, треба будити в них співчуття до тварин, вчити їх поважати тварин як таких самих рівноправних істот, як і ми. Крім того, розвитку держави в цьому напрямку перешкоджають такі традиційні причини, як відсталість, консерватизм, бюрократизм тощо. Якщо ж говорити про те, що бездомні собаки становлять загрозу для суспільства, то з цим твердженням можна посперечатися. Фекалії на вулицях? У більшості випадків провиною тому є домашні собаки. Велика частина укушень також припадає на їхню частку. А «відбувають» бездомні й беззахисні. Собаки не загрожують людині, просто людина повинна виробити певну культуру взаємин із ними.

До речі, знищення — неефективний спосіб. Бездомних тварин винищували ще в добу середньовіччя, та це не вирішило проблеми. Ви знищите дев’ять собак, десята залишиться, зробить 2-3 окоти на рік і потроїть цю популяцію. А інший метод — стерилізація (як це прийнято в багатьох цивілізованих країнах) — привів би до розв’язання цієї проблеми за 3-5 років. Навіть притулки не вирішать проблему, тому що, дійсно, необхідно багато коштів, щоб містити притулки. Так вони і не розмістять всіх бездомних.

Тобто розв’язання проблеми полягає в створенні мережі стерилiзацiйних пунктів, мережі притулків для тих тварин, яких нікуди прибудувати, контролі над випущеними стерилізованими тваринами (необхідно, щоб вони вчасно прищеплювалися), а, головне, — у вихованні людей. Якби провести соціальний опит населення, який ніколи не проводився, і поставити такі питання: ви за винищування тварин або ви вважаєте, що тварин не треба винищувати, але треба зробити так, щоб вони не заважали людині, то, напевно, більшість погодилася б із другим. А зараз наші податки йдуть на вбивство. Ви згодні з цим?

Я вважаю, що милосердя не може бути двох сортів — одне милосердя по відношенню до людини, а інше по відношенню до тварин. Милосердя або є, або його немає.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати