Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Мишей боюся!

13 жовтня, 00:00

Люблю я розмірковувати над питаннями «Дня». А ще більше — над відповідями шановних осіб, до яких газета звертається. Ось, наприклад, запитання: «Чого Ви боїтеся?» (№ 181). Що відповідають шановні особи, до речі, всі — чоловіки? Один боїться «людської зради», інший — «непередбачуваності майбутнього», третього лякає «войовничий непрофесіоналізм», ще одного — «поєднання влади з дурістю». Прочитавши це і здивувавшись, пішов я на кухню і запитав дружину, чого вона боїться. «Виходити вночі на вулицю» була відповідь. А я, знаєте, мишей боюся.

Ну, чи ж варто боятися поєднання влади з дурістю? Неначе для нас це новина. Чудово поєднуються ці феномени. І нічого, живемо. Дурість iз чим завгодно поєднується. Або ця сама непередбачуваність майбутнього. На те воно і майбутнє, щоб бути непередбачуваним. Чого боятися? А миші, сіренькі бестії, викликають у мене жах! На дачі, перш ніж лізти ногою в кросівку, роблю огляд. На предмет тварюки, що, можливо, затаїлася там.

Прочитаєш ось так відповіді і задумаєшся. І приходить думка, що звертання газети до шановної особи, мабуть, спонукає її бути ще і особою значною. У тому значенні, що якщо вже відповідати перед читацькою публікою, то так, щоб відчувалася суспільна значущість проблеми. Щоб страх був, так би мовити, рівня державного, а ніяк не особистого. Особисте для дому, для сім’ї. Для газети — суспільне. Ну, чого ти лізеш зі своєю панічною боязню мишей, кому це цікаво? Неначе ти один такий. А ось «непередбачуваність майбутнього» — зовсім інша справа. Філософія, форма суспільної свідомості, розумієте.

І тут приходить інша думка. Чи не виходить так, що ті, що відповідають, кажуть не про те, чого боїться кожний з них особисто, а про те, чого всі ми повинні боятися? Виходить, що замість відвертої відповіді про власні страхи нам пропонують щось на зразок повчання. Виконується, так би мовити, виховна функція.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати