Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Можна провести аналогію з рейдерським захопленням»

Бійці 43-го батальйону територіальної оборони не задоволені зміною командира, яка сталася перед самим відправленням на фронт
19 вересня, 13:18

Волонтери, що займалися постачанням цього елітного підрозділу, розповіли на прес-конференції, що «більш як 500 осіб залашили стрій зі словами «Слава Україні!», коли до них прийшов новий командир». Волонтери розповідають, що формуванням батальйону до останнього часу займався Олександр Водолазький, під командуванням якого «бійці готові були йти у бій». Проте несподівано для особового складу надійшов наказ із Міноборони, яким командиром призначили зовсім іншу людину — Володимира Бірюшенка, заступника начальника військової кафедри Дніпропетровського транспортного університету. Заміна комбата сталася напередодні відправлення в зону АТО, що й викликало невдоволення.

«Міністерство оборони України вперше застосувало новий принцип комплектування 43-го батальйону територіальної оборони. У батальйоні служитимуть лише військовики контрактної служби. Контракт укладатиметься на період проведення АТО. Раніше багатьох добровольців контракт відлякував. Тепер умови дуже гнучкі і підійдуть багатьом патріотам. Міноборони обіцяє для рядового бійця зарплату в 2,5 тисячі гривень. Після переміщення батальйону в зону АТО боєць отримає надбавку ще в 2,5 тисяч. А Фонд оборони України гарантує додаткову надбавку у розмірі 100% від суми виплат державою. Таким чином, рядовий боєць 43-го батальйону, що бере участь в АТО, отримає 10 тисяч гривень, офіцерський склад — 18—20 тисяч гривень», — пояснював для ЗМІ заступник губернатора Геннадій Корбан. Повідомлялося також, що батальйон буде сформовано за новим штатом. Вперше він отримає важке озброєння як загальновійськова частина. Кількість особового складу мала зрости до 549. Для служби в батальйоні запрошувалися добровольці з бойовим досвідом чи з досвідом військової служби.

Проте представники громадськості на прес-конференції наголошували на далеко не райдужній картині. За їхніми твердженнями, під час комплектування батальйону не обійшлося без проблем. «Я хочу розвіяти міф про «мажорність» 43 батальйону. Насправді у них немає нічого, і це я бачила своїми очима. У них є 100 касок і 100 бронежилетів. Днями якісь депутати привезли п’ять бронежилетів, які прострілюються», — повідомила волонтер Дарина Андрусенко-Якотюк. Інший волонтер і відомий у Дніпропетровську адвокат Юлія Сегеда вважає, що новий батальйон став яблуком розбрату невипадково. «Добровольчий батальйон — це справжній ласий шматочок для тих, хто зараз хоче ним керувати. Питання в тому, кому це потрібно? В даному разі можна провести аналогію з рейдерським захопленням. За тією ж схемою змінюють керівника перед відправленням на фронт». Водночас, зазначає вона, бійці, що вже прийняли присягу, не можуть відкрито заявляти протест. «Батальйон перебуває в підпорядкуванні Міністерства оборони. Як юрист зазначу, що, якщо хлопці й далі протестуватимуть, вони нарвуться на Кримінальний кодекс, на невиконання наказу і ухиляння від військової служби».

Представники громадськості мають намір скаржитися в Міністерство оборони України, аби його керівництво уважно розібралося в ситуації, що склалася. У Штабі національного захисту Дніпропетровської області повідомляють, що обстановка в батальйоні вивчається і не залишиться без уваги.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати