Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Небесна Сотне, пробач нас!

У Національній філармонії відбувся концерт пам’яті загиблих героїв Майдану
28 лютого, 11:55
МУЗИКА, ЯКА ПРОЗВУЧАЛА НА ВЕЧОРІ ПАМ’ЯТІ, У ВИКОНАННІ ОРКЕСТРАНТІВ ПІД ОРУДОЮ РОМАНА КОФМАНА, БУЛА СКОРБОТНОЮ ТА ВРОЧИСТОЮ / ФОТО БОРИСА КОРПУСЕНКА

Люди почули в музиці найпотаємніше, що не може бути виражене словом, — свою душу! У виконанні Академічного симфонічного оркестру Національної філармонії України під орудою Романа Кофмана прозвучали твори «Смерть Озе» Едварда Ґріґа (з сюїти до драми Генріка Ібсена «Пер Гюнт»), «Присвячення» Валентина Бибика, частини П’ятої і Сьомої симфоній Людвіґа ван Бетховена, частини Шостої — «Патетичної» симфонії Петра Чайковського. Цього вечора музиканти грали під покровительством небесних сил, і послання великих композиторів було почуто.

Музика говорить без слів про те, що ми сьогодні переживаємо всім Києвом і країною: це скорбота і почуття провини, це надія і віра в світло, яке і в пітьмі світить. Музика зцілює — і не покидало відчуття соборності і спільної молитви музикантів на сцені, людей у залі і всіх, хто дивився пряму трансляцію концерту в Україні. У переповненій залі були активісти Майдану, учасники самооборони, а перед початком прозвучало прохання не аплодувати.

За словами генерального директора Національної філармонії Дмитра Остапенка, їхній колектив та будівля які перебували в епіцентрі трагічних подій, продовжували працювати і проводити концерти. «Ми гостро відчували все, що відбувалося в Києві, і прагнули підтримати людей високим мистецтвом. Сьогодні ми запросили всіх, щоб ушанувати пам’ять героїв Небесної сотні. Найкращі сини і дочки України поклали свої життя на вівтар свободи — за демократію, за майбутнє нашого народу. Ми глибоко тужимо і висловлюємо співчуття близьким загиблих. Загальне завдання примирити суспільство, дати людям надію на взаєморозуміння і можливість адаптуватися. За ініціативою музикантів оркестру керівництво філармонії ухвалило, щоб концерт був добродійним і на нього потрапили всі ті, хто бажає, ми роздали запрошення на Майдані, передали до медсанчастин, щоб ті, хто зможе, прийшли на концерт»...

Музика, яка прозвучала на вечорі пам’яті, була скорботною та урочистою — відбулося жалобна відправа всіх загиблих Небесної сотні і їхнє прославляння. Слухачів не полишало почуття: з глибини того, що є душею, підносяться такі ресурси, які, як правило, в звичайному житті дрімають. Тепер нам, українцям, важливо зберегти це нове усвідомлення себе для майбутнього життя в новій країні. Слава героям!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати