Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Об’єднавчий процес триває

за посередництва Вселенської патріархії
20 червня, 00:00

Як повідомляє канцелярія Української автокефальної православної церкви, 12—14 червня в Стамбулі, в резиденції Константинопольського патріарха Фанар, пройшла друга зустріч учасників Змішаної комісії для вивчення шляхів досягнення єдності Православної церкви в Україні. У зустрічі взяли участь ієрархи УПЦ КП, УАПЦ, а також митрополит УПЦ в США Константин. Учасників зустрічі прийняв Вселенський патріарх Варфоломій. Результатом зустрічі стало підписання домовленостей («Симфонитікон»):

«Зібравшись у Вселенській Патріархії, ми, представники двох православних Українських Церков: Української Православної Церкви Київського Патріархату: митрополит Львівський і Сокальський Андрій, Архиєпископ Рівненський і Острозький Данило та Української Автокефальної Православної Церкви: Митрополит Тернопільський і Подільський Мефодій, єпископ Львівський Макарій, в присутності Митрополита Ірінопольського Константина з Америки, після обміну думками та поглядами, розуміючи необхідність і потребу нашого об’єднання, щоб в кінцевому результаті досягти єдиної Помісної Української Православної Церкви, вирішили наступне:

1. Обидві сторони заявили, що між ними не існує ніяких ідеологічних різниць з точки зору православного віровчення.

2. Зустрітись у Києві предстоятелям двох церков УПЦ КП та УАПЦ і обговорити деталі та перспективи повного об’єднання двох наших Церков, як перший крок до об’єднання всіх православних України.

3. Утворити спільну комісію двох Церков в складі: Митрополита Львівського Андрія, Архиєпископа Рівненського Данила, єпископа Переяслав-Хмельницького Димитрія, Митрополита Тернопільського Мефодія, Митрополита Івано-Франківського Андрія та єпископа Львівського Макарія для обговорення детелей, які виникають в процесі об’єднання двох церков — УПЦ КП і УАПЦ.

Першу зустріч цієї комісії було вирішено скликати до 24 червня 2001 року. Комісія буде працювати під егідою Архиєпископа Скопельського Всеволода (Вселенський патріархат), який систематично буде інформувати Вселенську Патріархію, про результати її роботи.

Дві наші сторони зобов’язуються втілювати в життя вище наведені рішення.»

Нагадаємо, що це другий документ, підписаний за сприянням Вселенської патріархії представниками двох церков — УАПЦ та УПЦ КП. Варто відзначити, що другий «Симфонитікон» відзначається значно більшою конкретністю — в ньому, зокрема, чорним по білому написано, що між двома церквами не існує ідеологічних («догматичних»?) різниць, а також сформовано комісію для узгодження спірних питань. Обнадіює й те, що в червневих переговорах узяв участь митрополит Константин (США), якого УАПЦ іменує своїм предстоятелем. А головне — зустріч Вселенського патріарха з українськими ієрархами. Знову (і вже не в перший раз) з’явилася певна надія, що хоча б один розлом українського християнства може щезнути.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати