Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Осінь — пора політичних починань. Не тільки розумних

19 вересня, 00:00
I Минулого тижня нарешті розпочалася серйозна парламентська інтрига з приводу відставки уряду. Питання про звіт КМ перенесли «на потім», певно, для того, щоб усі встигли краще до нього підготуватися. Поки що найкраще підготовленою виглядає АП. Йдеться про досить просту проблему — відправити уряд у відставку парламент може будь-якої миті, тільки ось хто насмілиться брати участь у новому Кабінеті? Адміністрація Кучми за роки свого правління створила всі умови, щоб бажаючих не знайшлося. У результаті — типово українське замкнуте коло — брати участь в новому уряді опозиція не може, залишати все як є теж не можна.

I Парламент, який порівняно з виконавчими структурами часто здається зразком патріотизму, законолюбства й порядності, таким, звичайно, не є, що він і продемонстрував минулого тижня. По-перше, ВР не погодилася з боязким проханням уряду перенести терміни внесення проекту бюджету на місяць, хоча будь-кому зрозуміло, що скласти проект бюджету за нинішніх умов просто нереально. Незрозуміло, навіщо депутатам потрібен відверто фіктивний документ. Якщо вони мають намір використати його в критиці Кабміну, то така критика перетвориться на бумеранг. По-друге, ВР чудово виявила себе при ухваленні закону про дерегуляцію підприємництва. До нього введено пункт про необхідність сертифікування імпортної продукції, яка вже отримала сертифікат у себе на батьківщині. Ось чудовий приклад лобізму по-українськи — лобіюється не конкретний проект, а умови, необхідні для зловживань чиновників. Особливо порадували всілякі ліві, які, за ідеєю, повинні невпинно викривати урядові зловживання й перешкоджати їм. Зрозуміло, що без їхніх голосів корупційно небезпечне рішення не ухвалили б.

I І на закінчення — про приємне. Як повідомляють з Рівного, тепер кожна лікарня й школа в цьому місті випікатиме хліб для своїх потреб самостійно. Для цього місцеве підприємство поставить їм печі у рахунок погашення свого боргу перед бюджетом. Борошно поставлять колгоспи, знов-таки за свої бюджетні гріхи. За здоровим глуздом, так і треба робити в цій країні, бо там, де розрахунки проводяться у грошовій формі, гроші завжди кудись зникають. Згадується підручник історії — одне плем’я добре робило сокири, друге — вирощувало корів. Племена мінялися одне з одним. Коли до обміну потрапило третє й четверте плем’я зі своєю продукцією, мінятися стало важче й вигадали гроші...

№179 19.09.98 «День»
При використанні наших публікацій посилання на газету обов'язкове. © «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати