Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Остання столиця» — відновлення прихованих подій

28 серпня, 10:16
ФОТО ЛІЛІЇ ПЕТРУК

У Кам’янці-Подільському реконструктори з військово-історичних клубів зібралися на фестиваль, присвячений подіям  визвольних змагань 1919—1920-х років. У Кам’янці-Подільському реконструктори з військово-історичних клубів Києва, Кам’янця, Хмельницького та Львова взяли участь у єдиному в Україні фестивалі «Остання столиця», присвяченому подіям визвольних змагань 1919—1920 рр. Фестиваль пройшов уже втретє, тут відтворювали побут і бойові дії тих героїчних часів — сутичку армій УНР і Червоної. Близько 120 реконструкторів упродовж двох днів, 24 і 25 серпня, жили в таборі, розташованому на Північному дворику Старої фортеці, який організовано за статутами Першої світової війни. Серед бійців були й, на рівні з чоловіками, дівчата. Вони так само вміло тримали в руках зброю і цілили у ворога. «Червоні» силами кулеметного взводу робили засідку підрозділу УНР. Було три спроби якось вибити їх з висоти. Але, на жаль, майже вдалося це зробити лише раз», — прокоментував співорганізатор фестивалю, голова Кам’янець-Подільського військово-історичного товариства Олександр Заремба.

Була й техніка: чотири кулемети системи «Максима», два кулемети системи «Льюіса» і одна гірська австрійська гармата. Цього року був ще панцерник «Черник», який є точною копією того авто, що воювало навесні 1919 року в складі корпусу Українських січових стрільців.

Організаційно фестиваль підтримали також історичний музей-заповідник і міська рада.

Під час фестивалю тут працювала операторська група під керівництвом українського історика та журналіста Ярослава Тинченка. Відзняті кадри увійдуть до великого проекту про історію армії Української Народної Республіки.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати