Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ОУН вважає за потрібне спиратися на власні сили

05 червня, 00:00

24-25 травня в Києві пройшов ХІV Великий збір українських націоналістів, проведений Організацією українських націоналістів (ОУН). Йдеться про ту ОУН, що веде свій родовід від крила українського націоналістичного руху, очолюваного з часів Другої світової війни Андрієм Мельником, яке не поділяло революційну стратегію іншої частини націоналістів, прихильників Степана Бандери.

Звертаючись до делегатів і гостей, нинішній лідер ОУН Микола Плав`юк, зокрема, наголосив: "Одні надіються на Захід, інші - на Північ. Але одні й другі забули, що без опирання на власні сили, міць української нації, вони стануть іграшкою в руках міжнародних сил, які б хотіли нас "нейтралізувати", "буферизувати"... Не можемо легковажити вислідів державної політики, яка яскраво проявила себе за останні роки, наслідком якої є катастрофічний занепад нашої економіки, науки, зниження життєвого рівня великої частини населення та занедбання національного відродження і розвитку корінної нації української землі, яка повинна стати її господарем". Відтак, як заявив Микола Плав`юк, "ОУН висуває новий напрям дії - за національну й соціальну справедливість в Україні".

228 делегатів, серед яких 50 було з-за кордону, представляли всі регіони України, а також українські організації Сполучених Штатів Америки, Великобританії, Австралії, Канади та інших країн. Дискусії і резолюції збору засвідчили, що ОУН за нинішніх умов не прагне перетворитися на ще одну політичну партію, проте збирається мати своє місце в політичному спектрі в якості респектабельної правої організації консервативного спрямування і впливати на владу, не знаходячись у прямій конфронтації з нею.

Неодноразово з трибуни і в кулуарах збору звучав термін "ліберальний націоналізм". Саме такого розуміння націоналізму, на відміну від його радикально-революційних форм, дотримуються нині спадкоємці Мельника, вважаючи, що подібна ідеологічна платформа може згуртувати значні сили українства й справити визначальний вплив на державотворчі процеси.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати