Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Половина від «дуже погано»

Під тиском громадськості влада Макіївки вдвічі зменшила кількість шкіл, призначених під закриття. Але не скасувала «чорний список» зовсім
29 березня, 00:00

Чергову сесію макіївської міськради, яка б мала визначитися відносно скандального питання «оптимізації» мережі навчальних закладів, городяни зустріли пікетами. «Діти — це майбутнє!», «Влада міста слабка, вибравши собі в супротивники матерів та дітей», «Не дамо закрити школи!» — майоріли в натовпі саморобні транспаранти та плакати. Біля місцевого «Білого будинку» зібралися батьки школяриків із міських шкіл, які влада націлилася ліквідувати.

— До кого ми тільки не звертались, але нам виставляли все нові контраргументи, — розповідає член ініціативної батьківської групи Наталя Петрова. — То, мовляв, у класах недостатня наповнюваність (при тому що в кожному 23 — 25 учнів), то несприятливі умови для навчання через стару котельню. А перевести наших дітей планувалося до інтернату, який, мало того, що фактично знаходиться посеред ринку, та ще й потребує капітального ремонту. Причину наполягань влади ми вбачаємо в тому, що шкільною територією зацікавилося сусіднє велике харчове підприємство.

Макіївський міський голова Олександр Мальцев звинувачення в «бізнесових» мотивах закриття шкіл категорично відкидає.

— То дешеві політичні трюки, що не мають під собою абсолютно ніякої об’єктивності, — твердить чиновник. — Ось щойно розійшлися з-під стін міськвиконкому представники БЮТу. Група народних депутатів від «Нашої України» на три хвилини завітала до 44-ї школи, аби покрасуватися перед об’єктивами. Все це прекрасно розуміють люди, які відповідальні за збереження системи освіти.

Така зневажлива характеристика з вуст першої особи міста відверто образила учасників батьківських пікетів. В свою чергу, вони звинуватили макіївську владу в тому, що вона намагається протидіяти громадським протестам.

«Йде тиск на підприємства, де працюють батьки учнів зі шкіл, що закриваються. Робітників не відпускають в безкоштовні відпустки, ані у відгули, щоб вони не потрапили на мітинг чи батьківські збори», — розповів один із «протестантів». При цьому учасники пікетів твердять: керівники підприємств не приховують дійсну причину відмов, пояснюючи, що отримали «вказівку зверху».

Мабуть, не ризикнувши доводити суспільні пристрасті до кипіння, сесія міськради, зрештою, ухвалила половинчасте рішення: школи №44, №77, №45 та №17, доля яких викликала найбільше хвилювання городян, таки не закриють. Ба більше, на ремонт котелень та дахів їм виділять чотири мільйона гривень. Проте під дамокловим мечем «оптимізації» залишаються ще стільки ж навчальних закладів у найбільш віддалених Радянському та Червоногвардійському районах міста. Та батьки учнів з приречених шкіл, натхнені часткової перемогою над владою, заявляють, що продовжуватимуть боротьбу до останнього. Зокрема, батьківський комітет україномовної загальноосвітньої школи №3 звернувся до Президента Віктора Януковича, нагадуючи йому про обіцянку не допускати беззаконня в освітній сфері. У колективному листі конституційному гарантові наголошується, що школа на робочому селищі ім. Кірова виконує ще й функції єдиного осередку громадського життя, бо там відбуваються концерти, збори жителів, вибори. Якщо ж перевести дітей, як пропонується, до віддаленої СШ №19, то на їх щоденному шляху до класів «знаходитимуться ліс, захаращений пустир, відкриті каналізаційні люки, покинута шахта «Капітальна», що не має відповідного огородження і ніяк не захищена від цікавості дітей». До того ж батьки занепокоєні фактом, що запропонована школа практично не має українських класів, тож «оптимізація» по-макіївські відчутно віддає наступом на державну мову.

Між тим, останнім часом поширюються тривожні звістки про ймовірне закриття єдиного на 400-тисячне місто учбово-реабілітаційного центру для сиріт та дітей із неблагополучних сімей. Педагогів «Райдуги» нібито неофіційно зобов’язали потроху готувати вихованців до того, що нового навчального року тут уже не відбудеться.

— Я просто в паніці, — ділиться емоціями 16-річний вихованець «Райдуги» Руслан, який провів у стінах сиротинця більшу частину свого життя. — Тут наше гостинне місце, що замінює дім, друзі та вихователі, з якими ми вже як рідні.

— Я мати-одиначка, — бідкається макіївчанка Ірина Білецька, — дитину нема з ким залишити, коли я на роботі. Закриють цей заклад — що тоді робити?

Схоже, скандальна історія з «оптимізацією» освіти заради сумнівної економії бюджету ще матиме в Макіївці продовження. Поки що городяни виставили владі з цієї дисципліни «дуже погано».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати