Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Президент про «епоху, що пролетіла»

27 липня, 00:00

«Не любити Дніпропетровськ не можна — з цим містом у мене пов’язано все — від А до Я. Думаю, що ніколи не зміню своєї думки: тут мої друзі — в Дніпропетровську, а не у Києві», — такі зізнання прозвучали з вуст Президента України Леоніда Кучми під час його останнього візиту на «політичну батьківщину». Приводом для поїздки до Дніпропетровська стало святкування 60- річчя «Південмашу» — головного ракетно-космічного підприємства країни, яке Л. Кучма очолював до початку своєї політичної кар’єри. Примітно, що на півстолітній ювілей заводу — в липні 1994 року — він приїжджав незабаром після обрання на президентську посаду. Тепер, десять років потому, виступаючи в тому ж південмашівському палаці «Метеор», глава держави, в певному значенні слова, підбивав підсумки.

За його словами, за минулі роки «пролетіла ціла епоха». Якщо на початку президентства в країні панували гіперінфляція, розрив економічних зв’язків, борги, падіння виробництва, що боляче вдарило по оборонних підприємствах, то сьогодні обстановка круто змінилася. «Економіка України, — сказав Л. Кучма, — демонструє найвищі темпи зростання на європейському континенті, а сам «Південмаш» «більш ефективно використовує головні багатства — національний інтелектуальний ресурс». Україні вдалося «повернутися в космос» і «відвоювати своє місце під сонцем» — вона успішно бере участь у різних міжнародних космічних програмах, таких, як «Морський старт», «Дніпро», «Циклон-4», будівництві Міжнародної космічної станції. Усього за роки незалежності здійснено «понад 70 вдалих запусків». «Я впевнений, — сказав Президент, — що народ, який навчився робити найдовершеніші у світі ракети, здатний досягти успіху і у всьому іншому». За заслуги перед вітчизною глава держави нагородив орденами, медалями та почесними званнями велику групу своїх колишніх колег по заводу. Не залишилися в боргу і самі дніпропетровці, присвоївши Президенту Л. Кучмі звання Почесного громадянина, «але вже не Дніпропетровська, як у 1996 році, а Дніпропетровської області».

За збігом обставин візит глави держави на Дніпропетровщину проходив рівно за сто днів до майбутніх виборів президента України. У зв’язку з цим виникло запитання: чому на Заході не сприймають ідею його висунення на новий термін президентства, хоч таке право за ним визнав Конституційний Суд України. У відповідь Президент висловив думку, що далеко не всі західні політики хочуть «щоб у центрі Європи з’явилася сильна економічно і політично країна Україна». За його словами, будь-якій країні, яка переживає перехідний період, передусім потрібна стабільність. Саме вона «несе добробут, створює віру в людей, робить політику передбачуваною». Водночас, вважає Л. Кучма, при будь-якому новому президентові неминуче будуть зміни. Говорячи про позиції західних партнерів, він поскаржився, що вони «не поспішають до України з інвестиціями», а протягом останніх років «знаходять лише різні відмовки». «Конкурентів, — підсумував свою думку Президент, — ніхто не хоче мати».

Досить різкій критиці глава держави піддав діяльність і колишніх послів США в Україні — С. Пайфера і К. Паскуаля, заявивши про те, що у нього «склалося враження, що працювали вони лише на одну силу — ту, яка в опозиції». На його думку, інформація керівництву США в той час «доносилася скособочено». «Так посли не повинні працювати, — сказав Президент України.

Коментуючи тему виборів, Л. Кучма відзначив, що не вірить у можливість об’єднання «опозиційної четвірки». «Це абсолютно різні люди, зазначив він. — Їх об’єднувало одне — жадоба влади». При цьому Президент висловив жаль, що через дії опозиції свій другий термін перебування на посаді він витратив «на відбивання атак», «не займаючись повною мірою тими справами, якими повинен був займатися». Президент також відзначив, що опозицію в Україні об’єднує «касетний скандал», а також скандал, пов’язаний з продажем «Кольчуг» Іраку. «Багатьом хотілося б повторити югославський варіант, однак Україна — не Югославія», — підкреслив Л. Кучма.

Знаходячись у Дніпропетровську, Л. Кучма ще раз підтвердив своє остаточне рішення не висуватися на черговий термін президентства. «Весь цей час негатив був зосереджений на діючому Президентові, тому що вважали, що я піду (на вибори — Ред. ). Якби В. Янукович рік тому заявив, що буде президентом, мене б перестали чіпати і їздили б на ньому», — сказав Л. Кучма в інтерв’ю журналістам у суботу в Дніпропетровську. «Це позитив, хоч для мене цей позитив був дуже і дуже болючим», — додав він. Одночасно Л. Кучма висловив упевненість у тому, що у політичної реформи в Україні залишився «історичний шанс» бути прийнятою парламентом у вересні—жовтні нинішнього року — ще до виборів нового глави держави. Секретами кухні політреформи він обіцяв поділитися пізніше — вже після того, як покине свою нинішню посаду.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати