Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Президент вимагає ефективного захисту дітей

14 березня, 00:00
ВІКТОР ЮЩЕНКО ВІДВІДАВ У ЖИТОМИРІ ЦЕНТР РАННЬОЇ МЕДИКО-СОЦІАЛЬНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ДЛЯ ДІТЕЙ IЗ МАЛОЗАБЕЗПЕЧЕНИХ РОДИН / ФОТО МИКОЛИ ЛАЗАРЕНКА

Звичайно, можна багато за що критикувати Президента України Віктора Ющенка, але не можна не віддати належне послідовності і наполегливості, з якою він намагається активізувати державну політику із захисту прав дітей. Всеукраїнська нарада «З любов’ю та турботою до дітей», проведена учора під його керівництвом у Житомирі, стала третім заходом подібного роду з часу його інавгурації. І значно більше Президент, на відміну від віце-прем’єра Дмитра Табачника, зупинився на гострих проблемах, пов’язаних із дітьми.

Зокрема, ганьбою для нації він назвав той факт, що в інтернатах до цього часу перебувають тисячі дітей. Не припустимим він вважає і ту обставину, що до цього часу в Україні немає єдиного банку даних дітей-сиріт. А ще Президента дуже непокоїть, що за минулий рік надійшло 8 тис. повідомлень про зникнення дітей з родин. Щоправда 6 тис. з них знаходили за добу, але 185 дітей до цього часу в розшуку. Сам В. Ющенко не говорив, але відомо, що саме його указами обумовлено низку заходів щодо розвитку мережі дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей. З його ж ініціативи розроблений проект закону щодо реалізації в Україні відповідної конвенції ООН. Щодо перших підсумків, то було наголошено, що зупинено тенденцію до щорічного зменшення кількості національних усиновлень, яка активно прогресувала з 2000 року. І в 2005 році громадянами України було усиновлено 1419 дітей, у 2006 році — 1453 дитини. Житомирщина названа ним в числі тих, де ця робота проводиться доволі успішно. За офіційними даними, за минулий рік в області було створено 10 дитячих будинків сімейного типу (їх стало загалом 14) та 25 прийомних сімей (тепер їх 31 сім’я), у які влаштовано 96 дітей (всього зараз таких вже 123 дитини).

Віце-прем’єр Дмитро Табачник, який виступив після Президента, наголосив також, що у 2006 році у порівнянні з 2005 роком значно зменшилась кількість міждержавних усиновлень (відповідно 1353 проти 2110).

Президент також вважає, що нинішній рік має стати останнім, коли тисячі дітей (у 2006 році таких було 12 тис. не сіли за шкільні парти). І, крім активізації зусиль із створення дитячих будинків сімейного типу, пропонує терміново впровадити ефективну соціальну політику щодо багатодітних сімей. І прод овжити розробку і удосконалення відповідного законодавства. Д. Табачник, в свою чергу, наголосив, що захист прав дітей можливий насамперед із економічним розвитком держави. Щоправда, він підкреслив, що, можливо, єдиною проблемою, на яку спостерігається єдність поглядів різних гілок влади і політичних сил, це турбота про покоління, що підростає.

В підсумку, пропозиції тих, хто виступив, а це були багатодітні матері, представники урядових органів і громадських організацій, інші небайдужі люди, були зафіксовані у відповідному протоколі. Питання в іншому — хто і з якою завзятістю та й просто добросовісністю буде виконувати те, що там записано.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати