Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Проти «житлового рабства»

Громадські активісти вийшли на вулиці
16 червня, 00:00
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Учора в центрі знову зібрались обурені громадські активісти з транспарантами, гучномовцями, маніфестами та відкритими листами до влади. Претензії стосуються Житлового Кодексу, який в уряді обіцяють прийняти уже до кінця літа.

На вулиці Інституцький, де учора засідав профільний парламентський комітет, у порядку денному якого був розгляд проекту Житлового кодексу та підготовка його до другого читання, зібралось близько сотні тих, кого не влаштовують «кабальні умови» урядового варіанту житлового законодавства. Адже останнє, на їх переконання, «зробить мільйони українців безправними у власних помешканнях та узаконить комунальне рабство».

«Кодекс написаний так, щоб кожен українець платив кабальні побори і при цьому не мав іншого вибору», — кажуть організатори акції протесту. Адже, відповідно до нових житлових правил, усі громадяни повинні будуть користуватись послугами управлінських компаній. Саме останні, як пояснив «Дню» один із координаторів акції протесту, голова Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Демократичний альянс» Василь Гацько, являють собою найбільшу небезпеку житлового кодексу. «Оскільки за декілька наступних років жеки, відповідно до державної програми, мають припинити свою діяльність, в уряді передбачили введення нового гравця — управлінську компанію, — пояснює «Дню» експерт. — Але оскільки є певне лобі, то ніхто не зацікавлений у тому, щоб мати повноцінний конкурентний ринок цих компаній. Тож для того, щоб мінімізувати можливість вибору споживача, вони (автори кодексу. — А.Д.) придумали таке: по-перше, управлінські компаній призначатимуться органами місцевого самоврядування; по-друге, якщо в будинку створено ОСББ, воно все одно не зможе здійснювати самозабезпечення, бо законодавець передбачив, що кожен будинок зобов’язаний буде обрати собі управлінську компанію, і лише одну».

Утім, це далеко не остання претензія до кодексу, розповідає «Дню» Гацько. Ще одним яскравим прикладом законодавчих зловживань є фактичне позбавлення громадян можливості відмовитись від підписання договору на обслуговування помешкання. Адже, відповідно до проекту нового Житлового кодексу, публічно запропонований договір із пропозиціями споживачу не підлягає письмовому оформленню. Тому його достатньо опублікувати в місцевій газеті — і це означатиме, що мешканці погодились на ці тарифи, пояснює Гацько.

Тож протестувальники з прикрістю констатують: якщо парламент таки проголосує такий варіант Житлового кодексу, то втекти від рабства українцям буде нікуди, «воно охопить усі житлові будинки». «Кодекс дасть управляючим компаніям можливості розправи з людьми — від права виселення їх з власного житла до можливості житлово-комунальних інспекторів вриватися в квартири без рішення суду, що не дозволено навіть міліції», — йдеться у Маніфесті проти житлового рабства, який підписали вже близько двадцяти громадських організацій.

Учасники акції протесту вимагають від парламенту відхилити проект Житлового кодексу та не допустити встановлення монополії у сфері надання комунальних послуг і створення управлінських компаній у цій галузі. А також — невідкладно прийняти закони, що дають власникам помешкань реальну можливість бути повноцінними співвласниками будинків та ефективно управляти особистим майном.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати