Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Разом проти раку

Для ЗМІ представлено досвід черкаських медиків — програму виявлення онкозахворювань на ранніх стадіях
08 лютого, 00:00
ФОТО ОЛЕКСАНДРА СОЛОНЦЯ

До Всесвітнього дня боротьби з раком відбувся прес-тур до Черкаського обласного клінічного онкологічного диспансеру. Нагадаємо, нині понад мільйон українців живуть із діагнозом «рак» (у Черкаській області 31 тисяча таких хворих). Найпоширенішою хворобою є рак молочної залози. У обласному онкодиспансері навчилися боротися із цим захворюванням. Тут вважають, що жінок врятують профілактичні огляди та рання діагностика. Тому чимало уваги приділяється програмі скринінгу раку молочної залози.

В Україні ось уже 10 років діє програма «Разом проти раку грудей», ініційована компанією «AVON» і Благодійним фондом «Здоров’я жінки та планування сім’ї». Упродовж цього часу дев’ять обласних державних онкодиспансерів на благодійній основі отримали діагностичне обладнання. Серед них і Черкаський обласний клінічний онкологічний диспансер. На кошти, залучені в рамках програми «Разом проти раку грудей», у 2005 році було придбано перший в Україні мобільний мамографічний комплекс. Він дав змогу обстежувати жінок, які живуть у віддалених районах Черкащини.

За словами завідувачки рентгенологічного відділення Черкаського онкодиспансеру Антоніни Рябчун, за п’ять років роботи мобільного мамографа було обстежено понад 24 тисячі жінок. Причому, виявлення раку молочної залози на першій-другій стадії становить десь 68—69 % із виявлених захворювань. Таким чином, мобільний мамограф сприяє тому, що навіть у найвіддаленіших селах жінки мають змогу пройти обстеження на місці, а не їхати до обласного центру. Як розповіла «Дню» лаборантка Надія Гама, вони з напарницею на мобільному мамографі зазвичай виїздять у райони десь на тиждень.

— Пишуть списки і збирають жінок, які вже робили операції, чи які перебувають на диспансерному обліку. Вони проходять обстеження у першу чергу. А потім ідуть усі охочі. За день ми приймаємо близько 50 жінок. Якщо є необхідність, то приймаємо й більше.

І справді, жінки нерідко бояться проходити обстеження, тому в області велика увага приділяється також і заходам із підвищення обізнаності та виховання культури профілактичних оглядів молочних залоз. Так, уже вісім років на Черкащині працює громадська організація «Я не сама». Це об’єднання жінок, які перенесли операцію з приводу раку молочної залози, а сьогодні готові допомогти іншим боротись за своє здоров’я. Очільниця організації Тамара Баранецька переконана, що рак — це не смертельний вирок. «Наша медицина успішно долає це захворювання, і в 95 % рак на ранніх стадіях виліковується повністю», — каже Т. Баранецька.

Завдяки програмі «Разом проти раку грудей» в Черкаському онкодиспансері з 1 січня цього року запрацювало обладнання, що дозволяє отримувати цифрові зображення під час мамографії. Як розповів головний лікар онкодиспансеру Віктор Парамонов, йдеться про дигітайзер — апарат, що дозволяє виявляти новоутворення у молочній залозі розміром 50 мікрон (для прикладу — товщина людської волосини становить 40 мікрон).

— Дигітайзер дає можливість більш детально опрацьовувати рентгенівські знімки — підкреслив В. Парамонов. — Можна збільшувати, порівнювати, а також архівувати, що дуже важливо. Ми, на відміну багатьох лікарень, практично не віддаємо людям рентген-плівки на руки, в тому числі й мамограми. Стараємося, щоб у нас був архів. Але це дороговартісно і пожежонебезпечно. Тому коли вся інформація зберігається в електронному вигляді, то це дуже зручно...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати