Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Робіть внески. Вам їх, скоріше за все, повернуть

17 квітня, 00:00

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб станом на 1 квітня виплатив відшкодування гарантованих сум 7,9 тис. вкладників збанкрутілого банку «Слов’янський», що складає 97,1% від загальної кількості одержувачів. Усього вкладники «Слов’янського» отримали кошти на суму 3,8 млн. грн. (98,7% від загальної суми відшкодувань). Аналогічні виплати здійснено вкладникам банку «Україна»: компенсацію отримали 216,4 тис. чоловік із 977,4 тисячі, що складає 22,1% від загальної кількості осіб, включених ліквідатором банку до списку отримувачів. Виплачена їм сума складає 32,0 млн. грн. (86,8% від загальної суми, яку належить сплатити). Разом iз тим звернення від вкладників цих банків продовжують надходити: тільки за перший квартал цього року фондом було розглянуто понад 730 таких заяв. Як повідомив учора директор-розпорядник фонду Валерій Огієнко, термін прийому звернень від вкладників «Слов’янського» закінчується 11 січня 2004 року, а банку «Україна» — 16 липня 2004 року.

На учорашній день до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб акумульовано 182,3 млн. грн., а гарантована сума відшкодування з листопада минулого року складає 1500 грн. Звичайно, це дуже далеко від європейського (EUR — 20 тис.) або американського ($100 тис.) рівнів гарантованих виплат, але, як вважає В.Огієнко, оскільки сьогодні вклади до 1500 грн. складають 87% від загальної кількості вкладів фізичних осіб по банках-учасниках фонду (усього 155 банків), можна стверджувати, що переважна більшість вкладників мають реальний захист.

Керівник фонду налаштований надалі збільшувати межу гарантованої суми в залежності від динаміки зростання банківської системи. На думку В.Огієнка, актуальним також є питання стимулювання банків, які роблять відрахування до фонду. Ідея полягає в тому, щоб Нацбанк оцінив банки за рівнем ризиків, після чого фонд на підставі цього рейтингу міг би розробити диференційовану шкалу відрахувань.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати