Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Розваги імені Михайла Афанасійовича

05 липня, 00:00
АВТОР І РЕЖИСЕР П’ЄСИ «БУЛГАКОВ» МАЧЕЙ ВОЙТИШКО, ВІТАЛІЙ МАЛАХОВ І ДИРЕКТОР КРАКІВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ТЕАТРУ КШИШТОВ ОЖЕХОВСЬКИЙ / ФОТО «ЛЄНТА»

У фестивальному графіку Києва липень — місяць, по суті, «мертвий», не дуже вигідний; спека, відпустка, дачі, легковажний настрій публіки. З іншого боку, IV Булгаковський фестиваль, який розпочався минулих вихідних прес-конференцією в приміщенні Театру на Подолі (його керівник, Віталій Малахов — ініціатор і співорганізатор фестивалю) на Андріївському узвозі і спектаклем краківського Театру імені Юліуша Словацького «Булгаков», наразі в досить вигідному становищі — конкурентів у нього немає.

Так що глядач, нехай і не особливо настроєний на серйозні враження, все ж зморений нудьгою спекотних буднів і прагненням видовищ, на фестиваль піде охоче. Тим паче, що захід цей уже відомий, особливо після того, як в минулому році його організаторам вдалося отримати для своїх спектаклів внутрішній простір Гостинного двору на Контрактовій площі. Нині останні дні фестивалю також будуть проходити в Гостинному, 22—24 липня. Передувати ж їм буде ланцюжок різноманітних акцій у більш-менш помітних місцях Києва.

Так, відкрився фестиваль традиційно — символічною панахидою по Булгакову в Хрестовоздвиженській церкві. Потім був спектакль Театру імені Юліуша Словацького «Булгаков» — біографічна постановка про останні дні життя письменника; з 3 липня на Андріївському узвозі в офісі Театру на Подолі відкрилася виставка полотен Аркадія Трубнікова «Київ — Булгаков — Місто». 9 липня — цікава спеціальна програма «Булгаков — лікар», яка пройде у столичному Музеї медицини і завершиться спектаклем Театру на Подолі «Склади слово вічність». Наступного дня, 10 числа, — відкриття нових тем в екскурсії будинком-музеєм Булгакова, що на Андріївському, 13. Знаючи точність і прискіпливість «булгаковців» у шуканні нового, маловідомого фактажу, а також уміння подати це дуже ефектно і красиво — можна не сумніватися, що цей день буде найцікавішим у всьому фестивальному марафоні.

«Французький день» фестивалю складе спектакль усе того ж Театру на Подолі «Дивакуватий Журден» (15 липня), а 21 числа в Театрі «Сузір’я» на Ярославовому валу відбудеться вечір мелодекламації — з добіркою віршів російської поезії Срібної доби виступить російський актор Ігор Дмитрієв.

І, нарешті, завершальна триднiвка — з 22 по 24 липня — читання розділів із романів «Біла гвардія» та «Дні Турбіних» у Гостинному дворі цілою компанією артистів із України, Росії, Польщі, Великої Британії, США та Канади. Також у рамках фестивалю покажуть фільм Дмитра Богданова «Перший роман Михайла Булгакова» і виконана Національним симфонічним оркестром симфонія-фантазія Андрія Петрова «Майстер і Маргарита».

Такі ось розваги імені (або, точніше, ім’ям) Михайла Афанасійовича. Дивись, поступово навколо цього імені й наросте туристична індустрія, і прийде на Поділ і Андріївський від того найповніше процвітання.

Можливо, навіть і фестиваль у цій справі знадобиться.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати