Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сім українок у пошуках щастя

02 лютого, 00:00
АЛЕССІО ВЛАД (НА ФОТО — У ЦЕНТРІ) ВПЕРШЕ БУДЕ СПІВРОБІТНИЧАТИ З УКРАЇНСЬКИМИ АКТОРАМИ, АЛЕ В НЬОГО ВЕЛИЧЕЗНИЙ ДОСВІД РОБОТИ В ТЕАТРІ ТА КІНО З ВЕЛИКИМИ РЕЖИСЕРАМИ, ТАК ЩО ІТАЛІЙСЬКО- УКРАЇНСЬКИЙ ТВОРЧИЙ ДІАЛОГ КОМПОЗИТОРА ТА РЕЖИСЕРА ОЛЕКСАНДРА БІЛОЗУБА СКЛАДАЄТЬСЯ УСПІШНО. А ДОПОМАГАЄ ЇМ СИНХРОНІСТ ЮЛІЯ КОВАЛЬЧУК / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

До Києва приїхав відомий італійський композитор Алессіо Влад, який написав музику для нової вистави Театру ім. І. Франка.

Поки робоча назва вистави «Я згадую... «Амаркорд». П’єсу про українок, змушених виїжджати на заробітки за кордон, у співавторстві написали Олександр Білозуб (він же є режисером) і Олена Сікорська. Це історія про сімох жінок, які, намагаючись вирватися з кола безгрошів’я, залишивши дітей і чоловіків, що спиваються, хапаються за будь-яку можливість заробити грошей, й тому їдуть працювати до Італії. Вони у віці «бабиного літа», але все одно вірять, що все-таки спіймають свого «птаха щастя».

Ідея вистави зародилася в режисера після перегляду знаменитої стрічки «Амаркорд», за який 1973 р. легендарний Федеріко Фелліні отримав «Оскара», і є своєрідним присвяченням геніальному кінематографісту. Дія постановки розгорнеться в кінопавільйоні. Оживуть і деякі герої фільму, зокрема красуня- італійка Градіска, в яку було закохане майже все чоловіче населення міста. Саме вона стане гідом і знайомить українок з місцевими визначними пам’ятками (цю роль репетирує Людмила Смородина). Архіваріус студії (Олексій Петухов) введе глядачів у світ-міраж кіно, де минуле, дійсність і мрії сплелися в деякий клубок... До речі, в перекладі з італійської (на діалекті м. Романьї — батьківщини Фелліні й місця дії його фільму, «амаркорд» означає «я згадую»). У виставі франківців, як і у феллінієвській стрічці, смішне й трагічне співіснують поруч. У постановці також задіяні: Лариса Руснак, Інна Капінос, Любов Кубюк, Ольга Кондратюк, Леся Липчук, Світлана Ватаманюк та інші артисти.

Прем’єру заплановано до жіночого дня — 8 Березня. Сценографію здійснює Володимир Карашевський, костюми — Тетяна Соловйова, а пластичне рішення створюють хореографи Алла Рубіна і Наталія Осипенко. На прохання франківців музику до вистави написав знаменитий італійський композитор Алессіо Влад. Нашим кіноманам його ім’я відоме за такими фільмами, як: «Переможені» (премія «Золотий глобус-1999» за найкращий саундтрек), «Шість персонажів у пошуках автора», «Каллас назавжди», «Джейн Ейр», «Чай з Муссоліні», «Горобець» та ін. (він співпрацював з такими грандами режисури, як Ф. Дзеффіреллі, М. Дзаккаро, Б. Бертолуччі). Столичні шанувальники класики можуть пригадати, що років десь сім тому маестро вже приїжджав до Києва. Він виступав як диригент у Національній опері України (на фестивалі «Аве, Верді») та концертах у Філармонії (в рамках Днів Італії в Україні). Нині композитор уперше співпрацюватиме з українськими драматичними акторами, але в нього багатий досвід роботи в театрі, кіно й на академічній сцені. Алессіо Влад виступав з відомими європейськими колективами — оркестром Римської опери, Філармонії націй, Національним оркестром дю Капітоль у Тулузі, оркестром Державної філармонії в Дрездені. Зараз він художній керівник театру «Карло Феліче» в Генуї, оперного театру в Бергамо й музичного фестивалю в Равелло.

Вистава «Я згадую... «Амаркорд» — міжнародний творчий проект Театру ім. І. Франка та Італійського інституту культури в Україні. Учора Алессіо Влад познайомився й поспілкувався з акторами, задіяними в постановці, а потім поїхав на студію, де записав з ансамблем «Київська камерата» музику до вистави. Композитор пообіцяв, що обов’язково приїде на прем’єру.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати