Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сіван Ротем об’єднує класику та народні співи

28 жовтня, 00:00
ФОТО НАДАНЕ ПОСОЛЬСТВОМ ИЗРАЇЛЮ

Ні для кого не таємниця — щоб народам краще зрозуміти один одного, треба розмовляти мовою культури. І посольства, які представляють свої країни в Україні, беруть участь в організації фестивалів і кінотижнів, виставок і концертів. Посольство держави Ізраїль, незважаючи на свою нечисленність, щоразу яскраво представляє свою культуру та мистецтво, сприяючи таким чином міждержавному взаєморозумінню.

Цього разу в Колонному залі філармонії 3 листопада прозвучить срібний голос відомої далеко за межами Ізраїлю співачки Сіван Ротем. Вона співатиме в супроводі Академічного симфонічного оркестру Національної філармонії під управлінням народного артиста України Миколи Дядюри.

Сопрано Сіван Ротем, яка народилася в Аргентині, а зараз живе в Ізраїлі, удосконалювалося в найкращих вокальних школах своєї країни та Америки. Її репертуар великий і розмаїтий, а альбоми з її записами миттєво розходяться світом.

Глядачі рідної країни та Європи, Америки й Азії аплодували виконанню класичних партій таких опер як «Орфей і Еврідіка», Богема», «Дон Паскуале», «Вертер», «Електра» й багатьох інших. А концерти в різних кінцях світу супроводжували найкращі оркестри й диригенти світу.

Не менш важливим сегментом творчості співачки є виконання народних пісень. Тому концерт для київського глядача складається з двох частин. Перша — класика, де прозвучать твори Ш. Гуно і Д. Пучіні, В.А. Моцарта й А. Дворжака. А друге відділення буде присвячене народній творчості. Глядачі почують запальні й сумні пісні мовою ідиш, якою користувалися більшість євреїв, що жили в європейській частині, мовою, яка стає вже «натурою, що йде у небуття». Абсолютно новим для нашого глядача буде знайомство зі співами мовою ладіно. Нею користувалися жителі Середземномор’я, євреї, вигнані з Іспанії в ХІІ столітті, за часів правління Фердинанда Арагонського й Ізабелли Кастільської. І якщо ідиш сягає корінням у німецьку мову, то ладіно схожа на іспанську. І пісні цією мовою сповнені пристрасті й південної гармонії. Їх іще називають піратськими, оскільки частина євреїв-вигнанців стали повноправними членами піратських співтовариств у Карибському басейні.

Ось такий незвичайний концерт відбудеться в Києві 3 листопада під егідою Посольства Ізраїлю. Це варто почути!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати