Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Сонячним рейсом» — через Херсон

Учасників міжнародного велопробігу The Sun Trip тепло зустрічають в Україні
18 липня, 10:58

Уже кілька днів поспіль на вулицях Херсона люди помічають незвичних велосипедистів: у однаковій формі і з чорними пластинами, приєднаними до двоколісних коней у різний спосіб. Як з’ясувалося, усі ці люди — учасники міжнародного велопробігу The Sun Trip 2013 («Сонячний рейс»). Він стартував 15 червня у французькому місті Савойя і завершиться в середині серпня в столиці Казахстану Астані. Мета The Sun Trip — популяризувати відновлювальні джерела енергії та привернути увагу до екологічних проблем планети.

Дізнавшись, що велопробіг проходить через Херсон, активісти місцевого «Велофоруму» вирішили допомагати учасникам долати труднощі, які спіткали їх по дорозі, а також проводити іноземців вулицями незнайомого міста. За минулий тиждень Херсон відвідали бельгійці Раф ван Хюлле і Дірк Хюге, чехи Гонза Галла і Карел Себела, француз Седрік Вінатьє і казах Аскар Сизбаєв. Велосипеди майже кожного з них потребували фахової допомоги, яку надали херсонці. Українські дороги стали серйозним випробуванням для конструкцій із сонячними батареями, які живлять спеціальні електродвигуни. З їхньою допомогою велосипедисти можуть певний час не крутити педалі або ж якщо й доводиться прикладати силу ніг, то значно меншу, ніж на звичайному велосипеді. Часто не витримували навантаження й ходові частини двохколісних. Утім, херсонські велоактивісти допомагали іноземцям не лише технічно. Декого навіть брали на нічліг. Відтак, учасники The Sun Trip, котрі ще не дісталися Херсона, вже знали від своїх колег, що їдуть попереду, про гостинний прийом, який очікує їх незабаром.

16 липня містом проїздили ще двоє прихильників екоподорожей: французи Емілі та Гійом. Кореспондент «Дня» зустрів гостей біля в’їзду в Херсон по Миколаївському шосе. На щастя, велосипеди французів були в нормі, а самі подорожувачі — в гарному настрої, тож залюбки ділилися враженнями про свою мандрівку Україною.

— Ще зі студентських років, коли вивчала історію, я багато чула про Чорне море, Севастополь, Одесу. Завжди хотіла тут побувати. І коли ми дісталися Одеси, я була приємно вражена красою прибережжя і самого міста, — розповідає Емілі. — Загалом нам дуже приємно і доволі неочікувано, що нас так радо приймають і підтримують представники української велоспільноти. Ми дуже вдячні хлопцям, які допомагали іншим учасникам подорожі. Тепер ми знаємо про велорух в Україні значно більше. Крім того, Україною їхати нам доволі безпечно, адже водії авто, які проїздять повз, часто знижують швидкість і не притискаються близько до нас. Це ми помітили після доріг Румунії, де машини їздили просто скажено.

— У нас немає мети «пропіаритися», показати, які ми хороші хлопці. Просто гостей треба приймати з добром, адже в іноземців складеться відповідне враження про наші міста, людей, країну загалом, — каже член «Велофоруму Херсона» Максим Ретівой. — Та й люди, які зважилися долати 8500 кілометрів незнайомими шляхами, — справжні герої. До того ж, вони пропагують ідеї розумного екологічного енергокористування. А для нас ця тема теж актуальна. Приклад марафонців The Sun Trip надихає долучатися до подібних заходів. Тож останнім часом я серйозно задумався над своєю участю в наступному «Сонячному рейсі», який пройде в 2015 році.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати