Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Старий Майдан матиме нове обличчя?

Столична мерія збирається перебудувати головну площу України
11 вересня, 00:00

Київська влада збирається змінити обличчя головної площі України — майдану Незалежності. З цього приводу Головне управління містобудування, архітектури та дизайну Київської міськдержадміністрації презентувало пропозиції, втілення яких, на думку їхніх авторів, зможе покращити зовнішній вигляд Майдану.

За інформацією заступника начальника цього управління Віктора Глеби, в першу чергу треба провести ремонт розміщених на Майдані будинків та пофарбувати в єдиний теракотовий колір всі їхні дахи. Пропонується також прибрати з головної площі столиці Лядські ворота, аби там провести розкопки та відкрити для огляду майданчик, де будуть представлені автентичні рештки стародавніх воріт. Скульптуру Архангела Михаїла збираються перенести на центральний купол майдану Незалежності для того, щоб розмістити «охоронця» Києва на одній осі зі стелою незалежності України. Архітектори також вважають за необхідне зняти наддахові рекламні установки з будинків, замінивши їх світлотехнічними декоративними композиціями. Мерія хоче модернізувати й існуюче електронне табло на Будинку профспілок України та встановити там «куранти столиці» — годинник із музичним супроводом державного гімну та інших видатних музичних творів патріотичної тематики.

Ще архітектори вважають, що необхідно демонтувати застаріле обладнання інформаційного блоку на вулиці Інститутській, а на його місці розмістити інформаційно-комунікаційну установку «столичний екран» для показу соціальної реклами та головних подій країни. Біля Головпоштамту вони пропонують додатково висадити хвойні дерева та встановити кілька столиків, на яких би розміщувалися експозиції прапорів, нагород та інших елементів державної символіки. Також передбачається і демонтувати кіоски та літні майданчики.

Перебудовувати майдан Незалежності столична міськдержадміністрація збирається не раніше наступного року, до того часу з цього приводу мають пройти громадські слухання. Нагадаємо, остання реконструкція Майдану проводилася всього 6 років тому, до 10 річчя Незалежності України.

КОМЕНТАРІ

Лариса СКОРИК , архітектор:

— Вигляд майдану Незалежності обов’язково потрібно змінити. Це визнав навіть попередник Леоніда Черновецького Олександр Омельченко, при якому проводилася остання реконструкція (треба сказати дуже невдала) головної площі столиці. Взяти хоча б Лядські ворота — вони ж ніколи не стояли на цьому місці! Це, швидше — Печерські ворота, зведені в стилі провінційного класицизму. Раніше тут було видно рештки справжніх Лядських воріт, але їх зруйнували в одну ніч. А потім сказали, що на них трактор упав. На мою думку, потрібно зняти «вентиляційну башту», яка вінчає Майдан в підході до вулиці Софіївської, «теплицю», поприбирати безнадійні скульптури, ларьки, а натомість зробити ряд озеленених терас. Звичайно, в землю дерева там вже навряд чи вдасться посадити, але це можна зробити за прикладом того, як зробили у Римі — помістити дерева у бетонних «вазонах». Взагалі, вважаю, тут повинно бути побільше зелені і води. Але, аби не допустити попередніх помилок, треба зібрати кілька груп досвідчених архітекторів, спеціалістів-дендрологів, тобто людей, котрі мають високу містобудівну освіту й поставити перед ними чіткі завдання по реконструкції Майдану, а потім разом обговорити і обрати такий проект, який відповідатиме тому образу, котрий повинна мати головна площа на початку третього тисячоліття.

Ігор ДОБРУЦЬКИЙ , депутат Київради, співголова робочої групи по впорядкуванні Хрещатика і центральної частини міста:

— На мою думку, потрібно прибрати «теплицю», скляні купола якої спаплюжили вигляд Майдану. На її місці мають бути фонтани. Треба прибрати і Печерські ворота, які чомусь вважають Лядськими. Внизу можна розмістити амфітеатр. Взагалі потрібно побільше води і поменше торгівлі, висадити дерева. А ще — розмістити лавочки, на яких би люди змогли відпочивати. Щодо кіосків, де продають алкогольну продукцію, то їх також слід звідси прибрати. Ми вже замовили нові будиночки в стилі 50-років, у яких продаватимуть безалкогольні напої й через кілька днів їх встановимо. З дерева будуть і стильні лавочки. Зробити реконструкцію Майдану можна за кілька місяців, однак це слід виконати до «Євро-2012». На мою думку, на проведення таких робіт великих коштів не потрібно й не обов’язково брати їх із міського бюджету. Це можуть бути інвестиційні або доброчинні кошти. Впевнений, меценати відшукаються. Але, яким має бути «обличчя» Майдану не можна вирішувати одноосібно. Треба провести громадські слухання, на які запросити архітекторів, скульпторів, творчу інтелігенцію міста. Також слід врахувати всі пропозиції киян. Для цього можна буде поставити макет майбутнього образу Майдану в центрі Києва, а поряд виставити кілька урн, у які люди зможуть опускати свої пропозиції.

Олександр БРИГИНЕЦЬ , депутат Київради, член постійної комісії з питань культури та інформаційної політики:

— Мені багато чого не подобається на Майдані, але я не вірю що нинішня міська влада, на чолі з Леонідом Черновецьким, зможе змінити на краще вигляд головної площі столиці. На гірше — то може бути. На жаль, довелося розчаруватися й у так званих громадських слуханнях, куди приходять «потрібні» люди та громадських радах, куди переважно входять чиновники, які підвладні Леоніду Черновецькому. Тому, на мою думку, слід трохи зачекати, доки буде новий мер міста.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати