Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Свято «стабільності»,

Попередні висновки сезону
02 червня, 00:00

Головною футбольною подією останніх днів став, безумовно, фінал Кубка України, в якому донецький «Шахтар» впевнено переміг дніпропетровський «Дніпро» та втретє за останні чотири роки здобув почесний приз. Гра, яка привела на головний стадіон столиці майже сімдесят тисяч глядачів, пройшла в звичному контексті вітчизняного футболу, підкресливши як позитивні, так і негативні тенденції розвитку найголовнішої гри людства в наших умовах. Те ж саме підтвердив черговий тур чемпіонату, який пройшов перед фіналом.

«ШАХТА» ГЛИБША ЗА «ДНІПРО»

Як футбольне видовище кубковий фінал відверто розчарував. Це відчула й публіка: організовано привезені із Донецька та Дніпропетровська вболівальники так і не влаштували змагання з підтримки власних команд. Чи то гості втомилися від довгих прогулянок святковим Києвом, чи то ентузіазм фанатів загасила активність бійців столичної міліції, які добряче «заспокоїли» просто в секторі групу занадто, на їхню думку, гарячих дніпропетровців.

А може, вся проблема в швидкому успіху донеччан, які вже на першій хвилині забили переможний, як потім виявилося, гол після вдалого удару головою у виконанні Олексія Бєліка. Перегодована гучними авансами команда із Дніпропетровська виявилася не готовою до боротьби. Дніпряни програли центр поля, де хазяйнував мобільний капітан «Шахтаря» Анатолій Тимощук. Капітан «Дніпра» Дмитро Михайленко, який грав на тій самій позиції, гру повністю провалив.

А тут іще арбітр на прізвище Шебек влаштував традиційне вже під час вирішальних матчів за участю «Шахтаря» суддівське шоу. Почалось із того, що футболіст із Донецька грубо зіграв під час атаки «Дніпра». За правилами ФІФА, таке порушення карається вилученням з поля. Арбітр це й зробив. За секунду гравці «Шахтаря» нагадали арбітру, де ФІФА, а де Донецьк. Людина, яка мала б керувати фінальною грою, бігала по полю, мов кіт, оточений злими собаками. Буквально за хвилину після «необачних дій» суддя, відповідаючи на настійливі прохання футболістів у оранжевому, безпідставно вилучив з поля гравця «Дніпра», «вирівнявши» ситуацію. Як тут не згадати минулорічну гру «Шахтаря» проти «Динамо» в Києві, де найкращий до того арбітр України раптом перелякався й почав, на прохання гостей, скасовувати власні рішення. Або свіжіший приклад: у грі чемпіонату «Дніпро» — «Шахтар» після таких самих «пропозицій» арбітр вилучив з поля гравця дніпропетровської команди.

Стабільність, з якою не найгірші футбольні судді втрачають обличчя в іграх за участю команди «Шахтар», насторожує. Звісно, що враження від гри після цього було зіпсоване.

У грі «десять на десять» шанси дніпропетровців відігратися виглядали лотерейними. Був лише один удар у стійку воріт «Шахтаря». І практично все. Донецька команда впевнено довела гру до перемоги, не забивши щонайменше три вірні голи й лише на останній хвилині подвоївши рахунок після точного «пострілу» Анатолія Тимощука.

Спостерігаючи за швидким відродженням «Шахтаря», керівництво клубу, напевно, шкодує, що так пізно розпрощалося із німецьким тренером Берндом Шустером і повернуло до керма Віктора Прокопенка. Це команда Прокопенка виграла Кубок і дихає в спину київському «Динамо» на фініші чемпіонату. Але біля керма «Шахтаря» знову іноземець — румун Мірча Луческу...

АУТСАЙДЕРАМ НЕ ДО ФУТБОЛУ

Тим часом у чемпіонаті країни тривають ігри останніх турів. «Динамо» продовжує випереджати «Шахтар» на три очки, розгромивши вдома «Кривбас» з рахунком 6:0. Донецький «Металург» зробив крок до четвертого місця, яке дає перепустку до Кубка УЄФА, обігравши вдома «Чорноморець» з рахунком 2:1. Помилка арбітрів, які скасували за рахунку 1:1 чистий гол у ворота «металургів», нікого особливо не здивувала.

Зате здивованими виглядали львівські «Карпати», дізнавшись, що проти них за «Борисфен» гратиме дискваліфікований напередодні Юрій Максимов. Максимов не тільки зіграв, а й забив гол, який допоміг його команді виграти у Львові 3:2 та практично не залишити «Карпатам» шансів на продовження виступів у вищій лізі.

Те, що в питанні дискваліфікації футболіста в черговий раз не порозумілися Професіональна футбольна ліга та Федерація футболу, теж нікого не здивувало. Обидві організації вже не перший рік стабільно демонструють різне розуміння футбольних правил та регламенту змагань. Цікаво інше. Керівники клубу «Карпати», чия команда не здатна обіграти вдома клуб із райцентру й може по кілька місяців не забити жодного м’яча, виступили із протестом. Мовляв, не дають «Карпатам» грати нечесні футбольні керівники разом із упередженими суддями. Ніби це з вини футбольного керівництва «Карпати» вже другий рік залишаються джерелом гучних внутрішньоклубних скандалів і сварок. Це нехороші вороги щораз змінюють тренерів і запрошують до «символу українського футболу» по півтора десятка маловідомих африканців, сербів, поляків... Це упереджені арбітри із скандалом виганяють із «Карпат» відомих гравців, після чого ті висловлюють усі образи в пресі. Навіть не смішно.

А чого сміятися, коли, згідно з установленою традицією, збанкрутувала ще одна команда вищої ліги. Цього разу про свою неспроможність утримувати клуб «Зірка» заявили в Кіровограді. Ще раз підтвердивши цим, що для існування справді професіональних футбольних клубів стільки ж умов, скільки для вирощування слонів. Можна тримати по два-три слони в кількох зоопарках, аби було що показати дітям. Але випасати їх у придніпровських степах неможливо. Так само в нас можна тримати кілька футбольних команд міжнародного рівня шляхом інвестицій у ці команди коштів щедрих меценатів. Коли ж меценатів немає, утримання команди навіть не вищої ліги видається неможливим. Немає для цього економічних умов, і невідомо, коли ці умови будуть.

Саме тому, спостерігаючи за десятками тисяч задоволених донеччан, які відбували із столиці після безплатної поїздки на фінал Кубка України, особливо веселитися не хотілося. Бо не всяка стабільність втішає. Стабільність нашого футболу, яка має місце нижче рівня п’яти-шести провідних команд, може тільки пригнічувати.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати