Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Трансфер у суспільство знань

Флагман німецької індустрії працює на конкурентоспроможність України
17 лютого, 00:00
ГЕНЕРАЛЬНИЙ ДИРЕКТОР SIEMENS-УКРАЇНА АНДРЕА РАФФАСЕДЕР ВВАЖАЄ НІМЕЦЬКИЙ ФАКУЛЬТЕТ ДОНЕЦЬКОГО ТЕХНІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ, ЯКИМ КЕРУЄ ВІКТОР КАЛАШНІКОВ, СПРАВЖНІМ ДІАМАНТОМ / ФОТО БОРИСА КОРПУСЕНКА / «День»

Як відповість Україна на глобалізацію світової економіки, на процес побудови в передових країнах так званого суспільства знань? Якщо його не буде, чи не опинимося ми на узбіччі світового розвитку? Ці проблеми сьогодні непокоять українську спільноту й часто викликають серйозні дискусії. Тим часом у четвер у посольстві Федеративної республіки Німеччини можна було познайомитися не з теоретичними роздумами на цю тему, а з реальними кроками, здатними прискорити вихід нашої країни на вершини сучасних високих технологій, які змінюють сьогодні лице нашої планети.

Презентуючи свою ініціативу Science to Business (S2B, наука для бізнесу), всесвітньо відома транснаціональна компанія Siemens зазначала, що Україна завжди мала потужний інтелектуальний потенціал, і сьогодні завдання нашої країни полягає в тому, щоб ввести в дію всі резерви й можливості та посісти гідне місце на міжнародному ринку інноваційних інженерних технологій. Програма S2B, на думку Siemens, — це реальна можливість ефективної інтеграції України у світову науково- технічну спільноту.

Більше того, відкриваючи презентацію, посол ФРН в Україні Рейнгард Шеферс уточнив, що довгострокові інвестиції Німеччини в Україну відповідно до програми S2B — «це підвищення конкурентоспроможності як Німеччини, так і України на світовому ринку та реальне наближення України до Євросоюзу», оскільки забезпечує нашій країні трансферт високих технологій. «Це є реальним наближенням України до ЄС», — повторив посол.

У чому ж полягає ця ініціатива? Усе, виявляється, просто. Наймогутніший світовий споживач інтелекту Siemens (у цій транснаціональній корпорації, яка працює в усіх країнах світу, 100 тисяч інженерів, причому третина з них працюють над створенням математичного забезпечення. Для порівняння: у Mikrosoft лише 20 тисяч) відчуває постійний голод на молодих фахівців і готує їх для себе в багатьох країнах, включаючи Китай та Індію. Тепер настала черга України та Росії. Генеральний директор компанії Siemens-Україна Андреа Раффаседер розповіла журналістам, що дуже задоволена, адже відкрила такий діамант, яким є Німецький факультет Донецького технічного університету. Тут, за її словами, за кошти Німеччини вже підготовлено 250 фахівців. Усі вони пройшли трирічне стажування на підприємствах Siemens в Німеччині, а тепер 95% із них повернулися до України й працюють переважно на підприємствах компанії. Як розповів «Дню» керівник корпорації «Індустріальний союз Донбасу» Сергій Тарута, який скромно тримався в останніх рядах учасників презентації, він ще багато років тому ініціював створення в Донецькому технічному університеті так званого Німецького факультету. А тепер багато його випускників, які отримали в Україні першокласну європейську освіту та пройшли виробничу практику в Німеччині, працюють на підприємствах корпорації. Тарута ними явно задоволений, як і своїм дітищем... Словом, цей проект, який, до речі, незабаром пошириться і на інші технічні ВНЗ нашої країни, зовсім не має на меті організувати ще один канал витоку інтелекту з нашої країни. Радше навпаки — він відкриває нам дорогу до суспільства знань.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати