Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Турфірма «М’ясокомбінат»

Отримати ліцензію на надання турпослуг може навіть похоронне бюро
24 жовтня, 00:00

Варто зауважити, що багато пунктів нової редакції закону (в необхідності внесення яких позавчора переконували депутатів розробники документа) викликають затятий протест опонентів. Так, наприклад, на думку останніх, пропозиції чітко розділити фірми на турагентів і туроператорів, а також створити гарантійний фонд, який планується сформувати за рахунок внесків туристичних фірм, розорить багато кого з них і зробить країну «невиїзною». За словами ж першого заступника глави Держтурадміністрації Анатолія Матвієнка, такі розмови ведуть не зовсім компетентні люди. Адже на сьогоднішній день нерідкісними є ситуації, коли в разі виникнення форс-мажорних обставин турфірми просто «умивають руки» — відомий випадок, коли клієнтка померла в Анталії, а підприємство, що оформило путівку, відмовилося вивезти тіло на батьківщину. Інший приклад: італійський туроператор відправив групу в Єгипет, оголосивши на місці про свою неплатоспроможність; у всьому світі подібні проблеми розв’язуються саме за рахунок гарантійного фонду. Невизначеність взаємовідносин, а також відповідальність операторів і агентів (в ідеалі перші формують туристичний продукт, а другі виступають посередниками в його продажу) нерідко закінчується банальним «переведенням стрілок» — спроби туриста повернути свої гроші закінчуються не на користь останнього.

Законопроектом передбачається визначити туризм як виняткову діяльність — на сьогоднішній день по отримання ліцензії може звернутися будь-яка організація, причому відмовити їй турадміністрація не в праві: траплялися випадки, коли щодо реєстрації зверталися... м’ясокомбінат, водоканал і похоронне бюро. Причому статутний фонд великої кількості подібних «турфірм» може не перевищувати тисячі гривень, а чимало приватних підприємців не формують його взагалі. Не кажучи вже про те, що існує цілковита плутанина в самій реєстрації — на ринку туристичних послуг працюють декілька «Орбіт» і «Планет», понад два десятки «Вояжів», п’ятнадцять «Глобусів». Взагалі, фахівці ставлять під сумнів репутацію 2048 підприємств з 2652 зареєстрованих.

Говорилося на засіданні й про необхідність вирішити нарешті питання щодо ставки готельного збору. Останніми роками «завдяки» подвійному оподаткуванню (20% збору плюс 20% ПДВ) надходження від готельного бізнесу зменшилися на 60%, лише 25-30% прибутків готелів становить експлуатація номерів. Головна проблема — такі умови відмовляється приймати клієнт. Тоді як готелі й туристичні бази завантажені лише на чверть, процвітає тіньовий бізнес: тисячі співгромадян надають своє житло фактично на правах готелів; при цьому, звичайно, поповнювати «засіки батьківщини» ніхто з них не думає — нинішній закон не розглядає здачу житла для розміщення туристів як підприємницьку діяльність. Власники готелів, у свою чергу, нерідко роблять «хід у відповідь»: оформляють їх як підприємства, що не мають до готельного бізнесу найменшого стосунку.

Фахівці пропонують встановити ставку готельного збору на рівні 5% — незважаючи на те, що дещо знизяться загальні надходження до бюджету й соціальних фондів, такий захід, за словами А. Матвієнка, збільшить час перебування приїжджих (які зможуть «залишити» набагато більші суми грошей у суміжних з туризмом галузях), підвищить прибуток підприємств готельного типу. За розрахунками ж фахівців Інституту економіко-математичного регулювання, скасування готельного збору та зменшення плати за проживання збільшить кількість приїжджих на 39%, прибутки готелів — майже на 100 млн. грн. (нині ця цифра становить 482 млн.) і, головне, загальну суму податків і зборів — на 6,78 млн.

Звичайно, крім зменшення готельного збору та розгляду нинішньою осінню згаданого законопроекту, турадміністрація сподівається й на те, що в бюджеті-2003 на розвиток галузі буде передбачено набагато більшу суму. 2001 року на гривню платежів до бюджету підприємствами туристичної діяльності витрати держави на одного туриста становили 0,5 копійки. Нинішнього року, за умови стовідсоткового фінансування (за рік очікується 1 515 500 грн.), ця сума становитиме 1,6 копійки. Держтурадміністрація обіцяє збільшити на чверть надходження до бюджету за однієї умови: витрати на одного туриста мають зрости до 12,3 копійок. Щоправда, в такому разі необхідно «розкошелити» бюджет, ні багато ні мало, на додаткові 20 мільйонів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати