Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У родині Ротару — траур

16 березня, 00:00

З вересня минулого року батько Софії Ротару Михайло Федорович важко хворів. Хвороба, на жаль, незважаючи на всі зусилля лікарів, прогресувала. Остання криза була 7 березня — Софія Михайлівна щойно виступила на святковому концерті в «Олімпійському», відразу ж прилетіла до Києва і наступного дня разом із сином Русланом добралася на машині до Маршинців. У ці дні всі шестеро дітей (Софія, Ауріка, Лідія, Зінаїда, Євген і Анатолій) Михайла Федоровича невідступно чергували біля нього. В останні години він не приходив до пам’яті, але серце продовжувало битися. Воно зупинилося о 19.55 12 березня.

Михайло Федорович прожив довге життя, у листопаді 2003-го відсвяткував 85-річний ювілей. Рядовим солдатом крокував Михайло Ротару дорогами війни від рідного дому до самого Берліна. Був поранений. Повернувся додому лише 1946 року. Проте на родину чекало випробування. Первісток подружжя Ротару помер. Услід за цим горем прийшло нове. Дочка Зінаїда, яка народилася цілком здоровою дитиною, захворіла на тиф і, попри всі зусилля лікарів, втратила зір.

Михайло Федорович не боявся ніякої роботи. Своїми руками побудував глиняний будинок, який і донині стоїть поруч із новим, сбудованим дітьми на початку 80-х. У тому будинку влітку 1947 року народилася їхня дочка Соня, а потім — Євген, Лідія, Анатолій і Ауріка.

Коли життя стало налагоджуватися, Михайло Федорович очолив колгоспну бригаду виноградарів і працював бригадиром усе своє життя, до виходу на пенсію. Діти підростали, ставали на ноги. З армії повернувся син Анатолій. Соня стала заслуженою артисткою УРСР. Раптом у середині 70-х Михайла Федоровича виключили з партії. Саме після цих подій Софія Ротару разом із колективом ансамблю «Червона рута» перейшла до Кримської філармонії. А в пресі бурхливо обговорювався її переїзд. Майже в усіх публікаціях того періоду влада, намагаючись пояснити ситуацію, яка створилася, посилалася на стан здоров’я Софії, мотивуючи переїзд тим, що їй не підходить буковинський клімат. Причиною ж стало святкування родиною Ротару Старого Нового року, розповіла на сторінках «Фактов» Лідія Ротару. За дотримання старих обрядів Михайла Федоровича виключили з партії, а Анатолія Ротару — з комсомолу.

Прощання з Михайлом Федоровичем Ротару відбулося у неділю в с.Маршинці. Провести в останню путь Михайла Федоровича прийшло понад 300 людей — рідні, близькі, друзі, односельчани. Свої співчуття з приводу втрати висловили Президент України Леонід Данилович Кучма, прем’єр-міністр Криму Сергій Куніцин, міністр культури України Юрій Богуцький, інші офіційні особи, а також колеги Софії Михайлівни по творчості та численні шанувальники її таланту.

У зв’язку з трауром у родині співачки, найближчі гастролі Софії Михайлівни перенесено на травень.

«День» висловлює співчуття родині Ротару.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати