Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У розвиток Збройних сил України будуть внесені корективи

24 листопада, 00:00

Спочатку, як подейкують, керівництво Міноборони вирішило було підбити підсумки своєї річної роботи якраз перед другим туром президентських виборів в Україні, але в останню мить передумало. Напевно тому, щоб уникнути зайвих звинувачень у поєднанні справ суто військових зі справами політичними.

Проте нині Верховний Головнокомандувач Леонід Кучма та міністр оборони генерал армії Олександр Кузьмук могли вже впевнено розставляти крапки над «і» в оборонних пріоритетах країни без зайвого нервового напруження. Генералітет дотримується думки, що нині Україна не може нехтувати воєнною загрозою хоча б тому, що позаблокова держава межує з сімома державами, у кожної з яких свої особливості зовнішньополітичних перспектив.

За словами Леоніда Кучми, Збройні сили цілком впоралися з завданнями, передбаченими на цей рік. На майбутнє Україна має активізувати військові та військово-технічні контакти як зі Сходом, так і з Заходом, у тому числі з НАТО. Вперше досить жорстко прозвучала теза про оптимізацію структури та чисельності інших військових формувань. Це стосується МВС, СБУ, Нацгвардії та Міністерства з питань надзвичайних ситуацій. Президент дав доручення секретарю РНБО Є.Марчуку впродовж місяця підготувати пропозиції з цього приводу. Пролунав заклик Генеральному штабові більш ретельно підходити до вдосконалення систем військового управління і взаємодії між МО, ГШ, видами військ та оперативними командуваннями.

Загалом же, Україна має армію, чисельність якої разом із цивільними працівниками становить 430 тисяч. В арсеналі — 230 тисяч одиниць різної техніки. Цього року до війська надійшло 16 нових зразків озброєння. Армія навіть замовила ще десять Т-84, на додачу до тих чотирьох з половиною тисяч танків, що має Україна нині. Більше їх у Європі хіба що в Росії.

Збройні сили цього року продемонстрували вражаючі приклади військової активності. В армії було зорганізовано понад 50 тисяч маневрів різного рівня. Причому деякі акції в Україні проводились уперше. Так, уперше було проведено масштабні маневри з відпрацювання методики застосування Мобільних сил країни. Здійснивши переліт у 600 кілометрів на літаках через усю країну зі Сходу на Захід, аеробомобілісти враз вступили в «бій» з імовірним противником. Авіація вчилась сідати на цивільні автостради, а війська протиповітряної оборони провели маневри з відбиття нападу на Україну з масованим застосуванням ворогом крилатих ракет, звісно, пам'ятаючи про досвід Югославії.

Окрім практики, військові не забувають і про теорію. Нині науковці Генштабу та Міноборони розробляють модель Збройних сил України у наступному столітті. Ця модель має охопити все — від оснащення солдата до структур військових бригад.

Щоправда, коли заходить мова про такі масштабні завдання, одразу виникає запитання — чи відповідають вони фінансовим можливостям України? Фактично нині потреби війська забезпечені лише на 34 відсотки. Це означає, що і роботу свою військо спроможне добре робити десь на третину. Але позаяк усі складнощі військового будівництва зазвичай залишаються за зачиненими дверима і грифами таємності, то це переконує в головному. Міноборони вже добре знає, що найважливіше — це перемога в кампаніях на інформаційному фронті. З цими перемогами військових і можна привітати.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати