Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Уряд презентував українську власність

29 січня, 00:00

Учора завершився Всесвітній економічний форум у швейцарському Давосі. Українська делегація проводила роботу, підтверджуючи бажання і готовність України досягнути кардинального зростання іноземних інвестицій у вітчизняну економіку.

Український прем’єр неодноразово підкреслював, що у нашій країні для цього вже існує «досить привабливий інвестиційний клімат». На форумі відбулося спеціальне засідання, присвячене «Перспективам України», на якому Янукович змалював інвестиційний портрет країни. З його слів, в Україні «відчутна тенденція розширення внутрішнього ринку і зниження рівня тінізації економіки, зростають реальні доходи населення, скорочується безробіття». Прем’єр вважає, що в Україні створилася критична маса приватної власності, сформовано фундамент ринкової економіки, удосконалюється грошово-кредитна політика, «утримується збалансований бюджет», активізують структурні реформи в реальному секторі економіки. Зі слів Януковича, привабливість українського інвестиційного клімату підтверджується ще й тим, що «на охороні інтересів інвесторів стоїть вдосконалене законодавче поле». Пояснюючи цю тезу, Янукович сказав, що в Україні динамічно розвиваються інститути захисту прав приватної власності кредиторів і інвесторів, удосконалюється система корпоративного управління. «Створена якісно нова атмосфера в економіці дає результати: за 9 місяців 2002 року чистий приріст прямих іноземних інвестицій в Україні становив 28%», — підкреслив прем’єр.

Вiн повідомив потенційним інвесторам, що цього року в Україні виставлять на продаж пакети акцій кількох стратегічно важливих підприємств, зокрема, енергорозподільчих компаній, великих металургійних комбінатів і хімічних підприємств. При цьому прем’єр не обійшов й гострого кута, здатного, на думку багатьох, відвернути погляди інвесторів від економічно успішної України. Зі слів глави українського уряду, Кабінет Міністрів продовжує систематичну роботу, спрямовану на адаптування українського законодавства до міжнародних стандартів з метою зняття санкцій і викреслення України зі списку країн, які не співпрацюють із FATF. «Сподіваємося, що це відбудеться 12 лютого під час засідання FATF», — сказав він.

Пріоритетами України Янукович назвав подальший розвиток ринкових реформ, покращання умов для інвестицій, завершення процесу вступу України до Світової організації торгівлі, підвищення прозорості приватизації і бюджетного процесу. При цьому він навіть поручився за парламент, де, з його слів, «переважають сили, які виступають за поглиблення ринкових і демократичних реформ та підтримують євроінтеграційні прагнення нашої держави».

Активно попрацював у Давосі і член української делегації, екс-міністр фінансів, посол України у Великій Британії Ігор Мітюков. Його оцінки найбільш перспективних для інвестицій секторів української економіки повинні були допомогти іноземним бізнесменам ухвалити правильні рішення. За прогнозом Мітюкова, цього року найбільш популярними для іноземних інвестицій в Україну залишиться енергетичний сектор (у ньому створюють хороші умови — прогнозують зростання зборів платежів до рівня, який привабливий для інвестора і гарантує досить високу прибутковість інвестицій, а політика стає чіткою, скоординованою і передбачуваною), повідомляє Інтерфакс- Україна. Іншим перспективним місцем вкладення інвестицій І. Мітюков назвав сільське господарство. Це пов’язано з прийняттям в Україні низки законів, спрямованих на розвиток іпотеки, створення єдиного реєстру прав власності на землю і нерухомість. У більш довгостроковій перспективі iнтереси інвесторів, як вважає Мітюков, може привернути також машинобудування.

Головним чинником, що забезпечить надходження інвестицій в Україну, Мітюков вважає податкову реформу, яка повинна стосуватися не тільки зниження ставок, але й покращання умов бізнесу і захисту інвестора. Проте визначальним елементом для розміщення інвестицій, за Мітюковим, найближчим часом стане дешева робоча сила в Україні, оскільки кілька розвинених країн Європи вже зіткнулися з серйозними проблемами через високу вартість робочої сили і пов’язанi з цим соціальнi наслiдки. «Якщо ми доповнимо цього року податкову реформу реформою соціального забезпечення, у тому числі пенсійною, то можна говорити про створення ще одного привабливого моменту для інвестицій», — сказав І. Мітюков.

Усе це, напевно, звучало досить переконливо. Питання лише в тому, наскільки українські обіцянки сприйнято учасниками форуму. У короткому анонсі засідання, на якому виступав Янукович, оприлюдненому на сайті форуму, повідомлялося, що Україна «публічно заявила про залучення іноземних інвестицій». Разом із тим там вказувалося, що країна «не зуміла створити привабливий інвестиційний клімат, незважаючи на нещодавні численні нескоординовані кроки українського керівництва в цьому напрямі».

Без особливого ентузіазму сприймаються давоські результати й у Києві. Керівник Центру громадських експертиз Олександр Сульдін сказав «Дню», що на попередніх таких форумах Україна «звучала більш яскраво», хоч, на його думку, нове обличчя прем’єра цього разу могло викликати довіру. Водночас експерт вважає, що нечітка позиція на зовнішньополітичній арені не дуже сприяє інвестиціям. Після нинішнього саміту у Києві, можливо, збільшиться інвестиційний потік iз СНД, говорить Сульдін і додає: «Не можна сидіти на двох стільцях одночасно». Директор міжнародної інвестиційної компанії SigmaBleyzer Діана Смахтіна вважає, що Давос додав до інвестиційного клімату України «позитивний штрих»: у цій ситуації жодним чином не можна було відмовчуватися, навпаки, треба світитися. «Якби форум не збiгся за часом із рішенням FATF, то інвестиційна привабливість України після Давосу однозначно підвищилася б, — впевнена Смахтіна, — а так його учасники, слухаючи наші трелі, не могли не пам’ятати про рішення цієї організації».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати