Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Valse Brillante

Студія «Віател» презентує документальний фільм до 150-річчя від дня народження Ольги Кобилянської. Прем’єра у Києві — наступного четверга
12 квітня, 11:24
РЕЖИСЕР ВАСИЛЬ ВІТЕР ІЗ ПОРТРЕТОМ ОЛЬГИ КОБИЛЯНСЬКОЇ У МУЗЕЇ ПИСЬМЕННИЦІ У ЧЕРНІВЦЯХ / ФОТО З САЙТА VIATEL.KIEV.UA

Напевно, читачі «Дня» пам’ятають, як три роки тому Червона зала Будинку кіно була дощенту заповнена бажаючими подивитися повнометражний документальний фільм студії «Віател» про Богдана Хмельницького. Цього разу — також повний метр. Та ж знімальна група. Також Червона зала. Але в центрі кінорозмови — талановита українська письменниця Ольга Кобилянська.

У листопаді 2013-го виповнюється 150 років від дня народження Ольги-Марії — дівчини із чотирикласною освітою, яка все життя прожила на Буковині, околиці Австро-Угорської імперії, але увійшла не лише в українську, а й у європейську літературу. Власне, фільм студії «Віател» — це спроба привернути увагу громадськості до ювілею письменниці. «Він має чудову назву Valse Brillante. Хоча цей твір Ольга Кобилянська так і не написала, нам здалося, що вона відтворила його у своїх листах», — говорить виконавчий продюсер стрічки Галина КРИВОРЧУК.

Загалом за творами письменниці знято кілька ігрових фільмів: «Земля» (1954 р.), «Вовчиха» (1967 р.), «Меланхолійний вальс» (1990 р.), телесеріал «Царівна» (1994 р.). Утім, як переконана знімальна група, Кобилянська «ще і ще проситься на екран».

Ініціювала зйомки фільму про Ольгу Кобилянську ведуча серіалу «Гра долі» Наталка Сопіт. Вона землячка письменниці, також народилася на Буковині. Наталка взяла участь у створенні сценарію стрічки. А йтиметься про життя і долю Ольги Кобилянської, про кохання тієї, яка однією з перших ще понад сотню років тому почала боротися за права жінок, а також про єдине оповідання, яке Кобилянська не написала, — Valse Brillante. Зйомки стрічки тривали у Чернівцях та селі Димка, де мешкала письменниця і де зараз знаходяться присвячені їй музеї, а також у Музеї Миколи Лисенка у Києві.

Отож 18 квітня о 18.30 знімальна група, зокрема режисер та генеральний продюсер Василь Вітер, виконавчий продюсер Галина Криворчук, ведуча Наталка Сопіт чекають на вас у Червоній залі Будинку кіно. Вхід вільний. Одягайтеся тепло, тому що у залі може бути прохолодно.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати