Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вибори як індикатор для опозиції

Експерт: «...П’ять округів фактично «злили»
18 грудня, 12:01

«На Майдан чи на перевибори?» — з таким заголовком вийшов у нас матеріал напередодні повторних виборів у п’яти округах. Зараз, коли результати вже відомі, можемо точно сказати, що на перевибори люди прийшли, але явка становила лише 48,4%. На Майдан наші громадяни поки ходять, особливо в неділю.

Отже, результати — 4:1 на користь влади. За великим рахунком, опозиція ці вибори програла майже в чисту. Переміг лише Леонід Даценко від «Батьківщини» у 197-му окрузі на Черкащині. В інших округах першими прийшли самовисуванці, які фактично представляють владу: № 94 — Руслан Бадаєв (тут напередодні виборів суд зняв кандидатуру Віктора Романюка, «Батьківщина», тому особливих проблем у Бадаєва не було); № 132 — Микола Круглов (головний конкурент — Аркадій Корнацький, «Батьківщини»); № 194 — Михайло Поплавський (конкурент — Микола Булатецький, «Батьківщина»); № 223 — Віктор Пилипишин (конкурент — Юрій Левченко, ВО «Свобода»).

Після тривалого протистояння, конфліктів, побоїщ на скандальних округах під час минулих парламентських виборів, опозиція на цей раз мала б підготуватися рішуче. Цієї підготовки не спостерігалося. В результаті робляться заяви про фальсифікації, адмінресурс тощо. Хіба було у когось ілюзій, що влада діятиме інакше? Тепер в опозиції заявляють, що подаватимуть в суд.

«Вибори закінчилися закономірно через те, що опозиція приділила недостатньої уваги виборам в цих п’яти округах, — коментує «Дню» політолог Михайло Басараб. — Необхідно було піднімати температуру навколо цих округів, позиціонувати їх як проміжну кульмінаційну точку для того, щоб повністю мобілізувати свого виборця. Цього не відбулося. Натомість, результат фактично забезпечили ті люди, які були вмотивовані провладними кандидатами».

Опозиція запрошує моральних авторитетів на Майдан, говорить про велику повагу до них, але не прислухається. Ще на перших мітингах Блаженніший Любомир Гузар закликав звернути велику увагу на ці вибори, тому що вони є своєрідним індикатором для опозиції показати свою дієвість. Показали. Все перейнялися Майданом, почали говорити про ефемерні дострокові парламентські вибори, загальна ейфорія... П’ять округів фактично «злили».

 Якщо немає маленьких перемог, не буде і великих. Тим більше, з підходами і методами, які використовувала опозиція на минулих парламентських виборах, на дострокових перегонах, якщо вони відбудуться, їй точно не виграти.

Тепер Майдан. Громадськість готова стояти. Опозиція намагається використати будь-який привід для підтримки піднесення Майдану і відповідно вести переговори. Вчора вона продовжила блокувати парламентську трибуну. Влада, схоже, обрала тактику — поки ігнорувати протести. Що далі? Політики розберуться, а от як громадськості розумно «вийти» з Майдану?

«З одного боку, ми бачимо, що Віктор Янукович робить все, щоб «злити» владу, тобто він наступає на граблі, які сильно б’ють його по лобі, — говорить «Дню» експерт Костянтин Матвієнко. — З іншого боку, опозиція намагається просто «злити» величезну енергію людей, яка стала абсолютною несподіванкою для неї, не використавши її навіть без досягнення власних банальних політичних цілей. Я вже не кажу про якийсь прогрес для країни.

За словами Матвієнко, опозиція продовжуватиме свої намагання домовитися з владою за лаштунками. «Не можу сказати, що Майдан розійдеться, він просто трансформується: в нинішній формі організаційно йому важко стояти, — продовжує експерт. — В цілому ж, мають бути тристоронні переговори, громадський сектор, опозиція, яка робить вигляд, що очолює Майдан, і влада. Переговори мали б стосувалися відставки уряду Азарова і формування технічного уряду, який матиме повноваження підписати угоду з Євросоюзом і працювати з МВФ. Це прості і очевидні речі. Але на них не хочуть йти ні влада, ні опозиція, бо бояться втратити суб’єктність».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати