Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Замість з’їзду партії — піонерський зліт

«Український фронт» навряд чи буде українським, — експерт
04 лютого, 13:07
ФОТО З ОФІЦІЙНОГО САЙТУ ХОО ПАРТІЇ РЕГІОНІВ

Всеукраїнський зліт керівників первинних організацій ПР, який відбувся в Харкові 1 лютого, відзначився хибними даними, нелегітимністю і дискурсом минулого століття, вважають місцеві експерти. При цьому вони не бачать у події серйозної небезпеки для цілісності України, але констатують загрозу для її розвитку.

«Цей зліт навіть не тягне на серйозну диверсію, — впевнений координатор ГО «Зелений Фронт», доцент Ігор Рассоха. — Це був не з’їзд партії, а піонерський зліт!». «Це колосальна ганьба для Партії регіонів. У зборах не брала участі жодна людина з керівництва партії. Нехай Азаров виїхав до Європи, але у нього ж є сім заступників!». Експерт упевнений, що з’їзд був бутафорією, оскільки на нього було звезено бюджетників із різних організацій і деяких вишів, що давно стало візитною карткою харківського керівництва. Метою «липового» з’їзду, на думку Ігоря Рассохи, був психологічний вплив, демонстрація «можливостей» регіональній владі, проте ці можливості — фіктивні. «Вони пускають чутки про свою підтримку, але у них немає реальних сил, які їх підтримують. У Харкові велика частина населення на сьогодні нікого не підтримує. Вона нейтральна, як і міліція».

Ігор Рассоха впевнений, що краща реакція на ці демарші — це не помічати їх. «Цей захід не є легітимним. Особливо несерйозним виглядає сценарій. Його наразі порівнюють зі з’їздом у Сєвєродонецьку 2004 року, але Кушнарьов був серйозним політиком, а в Харкові влаштовано клоунаду. Цей зліт — показник повного розвалу і відвертого розколу Партії регіонів». Найбільш раціональним поясненням влаштованих зборів Ігор Рассоха вважає «спроби впливу з боку Росії, вплив проросійських сил». Проте вчений упевнений, що минулий з’їзд «бюджетників» не представляє жодної загрози цілісності України.

З тим, що зліт став результатом роботи російських сил, погоджується політолог Юлій Біденко. Юлія Біденко вказує на явне протиріччя — якщо з’їзд було заявлено як зліт первинних організацій і його намагалися оформити як ініціативу з розвитку «низової» демократії без запрошення керівництва партії, то він не мав права ухвалювати рішення про створення нових громадських об’єднань у рамках партії на рівні всієї країни — без керівництва партії. «Тому є сумніви, що «Український фронт» буде українським, — говорить експерт. — Швидше, він несе такі самі функції для країни, як відомий громадський рух «Український вибір», де слово «український» має протилежне значення».

Проте найбільше занепокоєння експерта викликав дискурс і термінологія Форуму ПР в Харкові. «Мене лякає, що керівна політична партія, яка має більшість у парламенті, незважаючи на те, що вже минуло перше десятиліття XXI століття, досі використовує у своїх промовах, відозвах і офіційних документах терміни і слова 30-40-х років минулого століття: «окупанти», «антифашисти», — вказує політолог. — Я сумніваюсь, що подібні люди можуть зробити з України новий Сінгапур. Як можна за такого керівництва розвивати наявні точки зростання, які в Україні ще присутні?». «Партії регіонів варто було б шукати більш сучасні моделі вираження політичних емоцій», — упевнена політолог.

Також політичний аналітик висловила сумніви в ефективності і дієвості заявлених на зльоті рішень. «Я думаю, що цей рух буде не настільки масовим і працездатним, як того хочеться організаторам, це просто реакція на політичний конфлікт. Також не йдеться про потенційний вплив цього руху на політику в Україні. Це локальна харківська реакція, і цей рух не буде життєздатним, коли конфлікт буде знятий на рівні Києва», — впевнена Юлія Біденко.

Політолог Валерій Дудко вважає, що цілком може йтися про формування нової політичної сили. «Ми бачимо, що відбувається переформування сил і засобів, створюється база і структура громадської організації, яка може перерости у створення нової партії», — каже політолог

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати