Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Золото — по світу

03 квітня, 00:00
ВСУПЕРЕЧ СИЛІ ТЯЖІННЯ / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

В суботу та неділю у Київському палаці спорту відбувся один із наймасштабніших спортивних заходів — професіональний міжнародний турнір зі спортивної гімнастики «Кубок Стелли Захарової». Ці змагання проводились у нашій державі вшосте. В турнірі взяли участь команди із 18 країн світу, серед яких зокрема Китай, Японія, Канада, Італія, Росія та Іспанія.

У командних чоловічих змаганнях Україна посіла перше місце, випередивши Велику Британію на одне очко. А от жіночій українській команді фортуна явно не мала настрою усміхатися. Україна посіла лише четверте місце, поступившись Китаю, Росії та Японії. В індивідуальних чоловічих змаганнях «коня» найкраще «осідлав» українець Олексій Колтаков. Він і здобув перше місце, залишивши позаду Білорусь та Велику Британію. Перекладина допомогла нашому Артему Любоневичу посісти третє місце. Четвертими стали українські чоловіки у вільних вправах та опорному стрибку, а у вправах на брусах — лише восьмими. А от «володарями кілець» стали китайці. Українці до списку лідерів не ввійшли. В індивідуальних жіночих змаганнях наші спортсменки не здобули жодного першого місця. Українка Валерія Максюта виборола друге місце в опорному стрибку, третє місце — у вільних вправах і стала п’ятою у вправах на колоді. У змаганнях на різновисоких брусах наша Анастасія Коваль стала другою, поступившись китаянці.

Основний склад української команди не взяв участі у цих змаганнях, пояснюючи, що він лише щойно приїхав з двох етапів кубка світу. Тому виступав переважно молодіжний склад — спортсмени, які в 2005 році виступали на молодіжній Європі. Для багатьох гімнастів це був перший старт. «Сьогодні сюди приїхали дуже сильні суперники, — сказав кореспондентові «Дня» переможець у вправах на «коні» Олексій Колтаков. — Була серйозна конкуренція. Але, чесно кажучи, я не боявся. Просто вірив у свої сили і хотів виправдати покладені на мене надії. Я ще й досі не отямився після перемоги. Завжди мріяв взяти участь у цьому міжнародному турнірі. Звичайно, всьому цьому передували наполегливі, насичені тренування. Але мені все це не дуже важко, адже від спортивної гімнастики я, перш за все, отримую задоволення».

«Хочеться, щоб в Україні приділяли спорту більше уваги, — розповіла «Дню» Олімпійська чемпіонка Стелла Захарова. — Бо дуже шкода, що тут гімнасти виступають перед порожніми трибунами, якщо на Заході на турнір приходять тисячі. Колись у нас були переповнені палаци, стадіони. Я не знаю, що трапилося з нашими глядачами. Невже це не цікаво? Найболючіша проблема української гімнастики полягає в тому, що сьогодні всі провідні й найвідоміші тренери працюють за кордоном. І, на мою думку, це потрібно вирішувати на найвищому рівні, повертати наших тренерів додому. Бо, залишився лише рік до Олімпійських ігор. Сьогодні українські гімнасти стали потроху показувати вже той рівень, який повинен бути в Україні. Але мене сьогодні турбує підхід нашої чоловічої команди, те, що сьогодні виступає не найсильніший склад. Невже якісь дебати нашої федерації повинні відображатися на гімнастах?»

Цього року VI Міжнародний турнір зі спортивної гімнастики мали відвідати діти з дитячих будинків, розташованих у різних регіонах України. Та не так склалося, як гадалося. Доїхали на кубок лише з Рівного. За словами організаторів змагань, інших дітей просто не пропустили до Києва через події на Майдані.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати