Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Олігархічний лад розвалює державу»...

«Три покоління економістів» ставлять діагноз уряду і його політиці
11 березня, 11:35
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Сьогодні Міжнародний валютний фонд оголосить рішення про  виділення Україні першого траншу за оновленою програмою. В уряді очікують на позитивну звістку. І подають її як чи не ключовий успіх, який допоможе стабілізувати ситуацію в країні.

Утім, представників трьох поколінь експертів («євромайданівське» — співзасновник громадської платформи «Нова країна», співавтор ініціативи «Перший професійний уряд реформ Андрій ДЛІГАЧ; «міжмайдання» — голова Комітету економістів України Андрій НОВАК та «домайданівське» — корифей української економічної політики, президент Центру ринкових реформ Володимир ЛАНОВИЙ), які вчора були представленні на унікальному круглому столі у редакції «Дня» називають допомогу Фонду певним «викликом» як для країни так і самого уряду. Вони згодні з тим, що програма є «критично» необхідною.  Утім, кажуть, МВФ-івські гроші — це далеко не гарантія вирішення наших проблем. Радше навпаки: саме «кредити» можуть загострити особливо критичні «хвороби».

«Кредит МВФ — це сигнал для приватних  інвесторів, що в країні відбуваються реформи, тому  з нею є сенс працювати. Але часто така співпраця призводить не до очікуваних системних реформ, а до проїдання кредитів, а звідси — до подальшої девальвації  економіки. Тому завдання української влади, маючи власну чітку стратегію економічних змін, не бути сліпими виконавцями вимог МВФ,  а навпаки вписати їх у свою програму і діяти.  На жаль, поки що  цього немає», — переконаний співзасновник громадської платформи «Нова країна», співавтор ініціативи «Перший професійний уряд реформ Андрій ДЛІГАЧ.

На думку президента «Центру ринкових реформ» Володимира ЛАНОВОГО, в цій стратегії має бути чітко прописано: як досягнути бездефіцитного бюджету і як накопичити стільки валюти, щоб вистачило розрахуватися за наявними боргами. «Цього року потрібно 15 мільярдів доларів на повернення приватних зовнішніх зобов’язань,  7,5 мільярда доларів на закупівлю газу  і ще ж мільярди  — для виплат МВФ. Треба вибрати  певну стратегію дій,  а  не просто отримати 11 березня гроші», — пояснює  економіст.

«Ніяке підвищення тарифів, чи податків МВФ ніколи не вимагає. Є лише одна вимога, щоб наш державний бюджет (і тільки) був платоспроможний повернути ці кредити з відсотками. І МВФ просто вказує нашому уряду як шкодливому коту: от у вас проблемне місце в держбюджеті, будь ласка, зробіть щось з ними. А те, що питання дефіциту НАК «Нафтогазу» наша влада вирішує лише за рахунок підняття тарифів — це вже лише її відповідальність за те, що вона «не бачить», що НАК — це найкрупніша «схема», що ми закуповуємо абсолютно неадекватну кількість газу, що держава купує газ для приватних кампаній, і т.д. Є маса варіантів як вирішити проблему дефіциту Нафтогазу, а наш уряд обрав саме той, який відбуватиметься за рахунок гаманця пересічного українця. Та ж ситуація з Пенсійним Фондом... Треба виставляти претензії за адресою», — підкреслює голова Комітету економістів України Андрій НОВАК.

Що ж до «діагнозу» нинішнього стану і перспективи лікування експерти одностайні: демонтаж «тіньової стратегії» розвитку держави, за якою весь цей час жила Україна і побудова нормальної цивілізованої моделі економічного розвитку.

«Олігархічний лад розвалює державу. Він використовував ресурси невідомо для чого, не думав про оборону, безпеку чи  інтелектуальний розвиток держави.  Йому вигідно було продавати зброю, землі під військовими частинами. І коли були дискусії «Вони ж наші — українські, вони триматимуться за свої капітали і захищатимуть Україну!», я казав: олігархи мають транснаціональні компанії,  це  не національна буржуазія. Про це треба пам’ятати», — говорить Володимир ЛАНОВИЙ.

Детальний текст, направду, унікальної розмови — читайте в наступних номерах «Дня».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати