Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

400-річні докази – на дні водосховища

Нікопольські краєзнавці знайшли Базавлуцьку Січ
21 жовтня, 11:40

Південь Дніпропетровщини — край, де були розташовані фортеці та поселення запорожців. І цей факт підтверджено відомостями археології. Нещодавно представники наукової частини Нікопольського краєзнавчого музею знайшли докази розташування Базавлуцької Січі на території села Капулівка. Про свою знахідку пошуковці розповіли журналістам під час прес-конференції. Заступник директора краєзнавчого музею Мирослав Жуковський особисто займався теоретичним обґрунтуванням пошуку місця Базавлуцької Січі і брав участь у дослідженнях на місцевості. Експедиція складалася із працівників наукової частини краєзнавчого музею, до яких приєдналися краєзнавці. Вони розповідають, що багато часу витратили на підготовку до експедиції, і це себе виправдало. Бо було знайдено переконливі свідчення про місцезнаходження Базавлуцької Січі. Старовинна козацька підкова та шляпка корабельного цвяха першої половини XVII ст., а також уламки кераміки — ось докази, які 400 років пролежали на дні Каховського водосховища в районі селища Капулівка. Саме вони свідчать про те, що наприкінці XVI — на початку XVII століття на цьому місці був острів в усті річки Базавлук, на якому базувалась Січ. Присутні мали змогу на власні очі побачити ці артефакти й відчути подих козацької доби.

Краєзнавці обстежили суходіл та прибережну зону за допомогою ехолота. Старожили розповідають, що раніше напівзатоплений острів було видно над поверхнею водосховища. Зараз доводиться обстежувати ті місця, що на мілині. За словами Мирослава Жуковського, хоча три Січі, які перебували на території Нікопольщини, затоплені Каховським водосховищем, але дві ще залишаються і дають простір для подальшої роботи. Особливо з цього року, коли міська рада ухвалила перспективну Програму з розвитку туризму і збереження культурної спадщини.

Нікополь хоче відновити свій історичний статус, щоби на державному рівні було визначено 1639 рік як дату заснування першої гетьманської столиці. На загальноміському рівні було започатковано козацьке свято на честь обрання Богдана Хмельницького гетьманом Війська Запорізького, яке тепер стане традиційним. Для школярів відбудуться пізнавальні екскурсії місцями козацької слави Нікополя й будуть видані посібники з історії козацького краю тощо.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати