Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Або непрофесіоналізм, або підкуп»

У національному парку «Голосіївський» з’явилася незаконна зона відпочинку. Поліція порушень не помітила
07 листопада, 12:19

Близько місяця тому Олександр СОКОЛЕНКО, співробітник Національного природного парку «Голосіївський», разом із колегами перевіряв територію 89-го кварталу парку, що перебуває на балансі Святошинського лісництва. Натрапили там на зону відпочинку з канатною дорогою. Оскільки ані лісництво, ані адміністрація парку не погоджували облаштування канатної зони, співробітники «Голосіївського» звернулися до поліції.

Цього тижня Соколенко отримав у канцелярії Святошинського управління поліції Головного управління Нацполіції в Києві відповідь, що справу закрито, бо порушень не виявлено. ТОВ «СКАЙ-ПАРК» уклало на півроку договір із громадською організацією «Біличанський рибалка» для розміщення канатних доріг та облаштування приозерної території. Тож, на думку правоохоронців, розслідувати немає чого. До того ж у відповіді Олександра Соколенка назвали Наталією Середою, це начальниця Святошинсько-Біличанського природоохоронного науково-дослідницького відділу НПП «Голосіївський», що теж давала покази щодо ситуації.

«Написане в листі мене здивувало, бо я таких показів не давав, наприклад, що була словесна перепалка зі співробітниками канатки, — коментує Олександр Соколенко. — Мене прийняв черговий дільничний Святошинського управління, я навіть вказав статті Кримінального кодексу, які, на мою думку, було порушено. Це стаття 197-1 про самовільне захоплення земельної ділянки та 272 про умисне знищення або пошкодження об’єктів природно-заповідного фонду».

«Ми згодом з’ясували, що громадську організацію «Біличанський рибалка» очолює Андрій Махніцький, пов’язаний із Олегом Ляшком, — додає еколог. — Ця організація збирає невідомо на яких підставах гроші з людей, що рибалять на святошинських ставках, хоча водойми є державною власністю. Тобто, по суті, люди, які займаються рекетом, вирішили підзаробити, облаштувавши зону відпочинку на території парку. Думаю, нашу справу закрили або через непрофесіоналізм дільничного, або через його підкуп, коли він поїхав на місце розбиратися. Представники патрульної поліції, які там періодично чергують, розповідали, що знають про ситуацію з «Біличанським рибалкою», що люди скаржаться на тиск від них. Гадаю, дільничний теж знає про цю організацію та методи її роботи. До речі, цього дільничного вже звільнили».

Далі екологи готуватимуть скаргу до прокуратури та головного управління Національної поліції щодо бездіяльності Святошинського управління. Також нарікають, що це не єдиний випадок самозахоплення землі в нацпарку. Так, понад рік не можуть витіснити кафе, що з’явилося біля житлового комплексу «Чайка» теж на території «Голосіївського». Хоча кримінальне провадження відкрите.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати