Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Арсенал «Кулінарної сотні»

Херсонські волонтери готують фруктові «Енерджайзери» і «Таврійські» борщі для бійців
18 березня, 12:10

У Херсоні знайшлися прихильники здорового харчування для бійців. Дослідивши тематичні ресурси в Інтернеті щодо раціону солдатів, група волонтерів спробувала створити власний продукт: зручний у польових умовах, легкий у приготуванні й багатий на корисні мікроелементи й вітаміни. Наразі херсонці пропонують два основні види пайків: спеціально підібране асорті з сушених фруктів та борщ. Для їх приготування волонтери за власний рахунок купують фрукти, овочі й сушилки. Після позитивних відгуків від військових маленька ініціатива виросла у невеликий цех під назвою «Кулінарна сотня Херсон». Учасники «сотні» кажуть, що зараз відчувають «проблеми росту» — постало питання з приміщенням і новими робочими руками. Хоча херсонці за останній час більше долучаються до приготування пайків: приносять фрукти, беруть роботу додому, допомагають матеріально. «Кулінарна сотня» завжди описує детальний звіт щодо руху коштів і результатів роботи на сторінці у Facebook.

«Є у нас в Херсоні відома активістка і волонтер — Валентина Крицак. Вона часто буває у військових частинах і звідти привезла ідею з сухпайками. А Оксана Бурда, ще одна активістка, підхопила її. Вона поспілкувалася з начальством компанії, де працює, і ті виділили невелику кімнату, а також певну суму на цю задумку. Я натрапив на пост у Facebook про виготовлення сухпайків, передзвонив і почав цим активно займатися», — розповідає «Дню» священик церкви Покрови Пресвятої Богородиці УПЦ КП о. В’ячеслав Колесніков.

Перший продукт «Кулінарної сотні Херсон» — фруктово-енергетичний пайок «Енерджайзер». «Це в’ялені яблука у вигляді чіпсів, сушені банани або гарбузові цукати і чотири пакетики зі смаженими горішками, кубиками чорного шоколаду, родзинками і яблучною пастилою. Все це зважується і вакуумується в пакет, — продовжує о. В’ячеслав. — Калорійність сухпайка — 880 ккал. Цього достатньо, щоб наїстися солдату далеко від розташування частини. Пакетик стає у пригоді, коли хлопці — на блокпосту або далеко від частини чи взагалі в окопі або засідці».

Нещодавно херсонські волонтери освоїли й приготування «сухого» борщу. «Це справа серйозніша, вимагає більше фінансових і людських ресурсів, — говорить священик. — Рецепт розробляла наша активістка Світлана Балан. Туди входить картопля, капуста, морква, буряк, цибуля, часник у певних пропорціях, а також пакетик томатної пасти і різні спеції. Пакет борщу висипається у п’ять літрів окропу, потім додаються спеції й томати, все це настоюється — і 12 порцій борщу «Таврійський» готові».

Поки що обсяги виробництва у «Кулінарної сотні» невеликі. Це пов’язано з нестачею людських і фінансових ресурсів, із відсутністю пристосованого приміщення. «Наші сухпайки та борщі доставляли бійцям батальйонів «Айдар» і «Сармат», у підрозділи 28-ї, 72-ї бригад, возили  кулінарні подарунки нашим хлопцям на Чонгар. Поки — лише схвальні відгуки. Іноді бувають і побажання, ми щось змінюємо з інгредієнтів, робимо спеціальні замовлення. Головне — аби бійці були задоволені, ситі й здорові. Тому шукатимемо можливості підтримувати темпи виробництва і розвиватися».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати