Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Арт-простір у довгобуді

Як жителі села Гопчиця на Вінниччині борються за добудову школи
19 вересня, 19:52
ФОТО З САЙТА HOPCHYTSYA.COM.UА

Щоб привернути увагу громадськості до школи-довгобуду, яку збудували і заморозили ще 30 років тому, молодь Гопчиці вирішила розмістити арт-об’єкти в недобудованому приміщенні. Відкривали мистецький простір символічним перформансом, під час якого школярі забігали в імпровізовані класи, грали в футбол на щебені, кривлялися з силуетів, нанесених на стіни, що нагадували дітей, які могли б навчатися в цій школі. Фото й відео дійства організатори виклали в мережі, чим спричинили чималий резонанс. За два дні їх переглянули понад сто тисяч користувачів, які почали вимагати від влади добудувати школу, щоб діти мали можливість навчатися в новому приміщенні.

«Підготовка до відкриття фотовиставки «Переродження» тривала більш ніж два тижні. На ній представлено півтисячі фоторобіт різної тематики, пов’язаної з селом і школою. Загалом експозиція присвячена дитячим мріям, які зависли в повітрі. Її організація, численні арт-інсталяції та кураторство — все це заслуга нашої односельчанки Олександри Короткої та небайдужого активу села, — розповідає сільський голова Гопчиці Роман ПРИЛУЦЬКИЙ. — У нашій школі навчаються 150 дітей, є також 90 діток дошкільного віку, 40 з яких ходять до дитячого садочка. Також повз наше село проїжджає до 30 дітей із сусідніх сіл на навчання до Погребища. Тобто потреба в новій школі у селі колосальна. Нова, велика і простора, вона могла би стати культурним та освітнім центром села, поєднавши школу, садок та мистецькі гуртки. Проте вже кілька десятиліть довгобуд стоїть пусткою і щодня нагадує жителям про можливості, яких поки що позбавлене наше село».

Будівництво школи в Гопчиці розпочалося 1985 року з ініціативи тодішнього сільського голови Броніслава Стрільчика і за підтримки сільськогосподарського підприємства «Дружба». Поставили стіни, накрили, але через кілька років політичне й економічне становище в країні змінилося, через інфляцію та відсутність коштів роботи призупинили. Саму будівлю довелося передати на баланс управління капітального будівництва Вінницької ОДА. Тепер для того, щоб гопчицька мрія стала реальністю, необхідна допомога влади на всіх рівнях — від місцевої до центральної. Самі селяни реалізувати її не зможуть.

«За останні роки разом із сільським головою ми зробили оновлення проектно-кошторисної документації, звертаємося всюди, куди лише можна, щоб цю проблему було розв’язано. Наразі за документами на добудування школи потрібно до 80 мільйонів гривень. На жаль, таких коштів у районі немає, тому потрібно звертатися вище. До Гопчиці неодноразово приїжджали делегації з області, заступники голови облдержадміністрації, та поки що справа не зрушила з місця», — відзначає голова Погребищенської районної ради Сергій ВОЛИНСЬКИЙ.

Селяни за підтримки фермерів готові самотужки зробити ремонти в кабінетах, бо досі їхні діти туляться в старенькій школі, яку звели ще століття тому. Єдине, чого просять — провести електрику та каналізацію, це сільській громаді просто не під силу. Тим часом молодь, яка вже закінчила школу, готова щомісяця створювати креативні проекти, щоб не дозволяти владі забути про довгобуд у центрі Гопчиці.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати