Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Безготівковий проїзд — у Вінниці

«Транспортне рішення такого масштабу досі не працює в жодному з міст України», — експерт
04 грудня, 11:12
ФОТО З САЙТА VMR.GOV.UA

Тепер у громадському транспорті Вінниці можна розрахуватися за проїзд за допомогою електронного квитка або безконтактної банківської картки. Здійснення безготівкової оплати проїзду можливе через стаціонарні валідатори, встановлені в усіх трамваях, які курсують містом. Прийом оплати платіжною карткою здійснюється на всіх стаціонарних валідаторах на кожних дверях, а друк білетів — на середніх. Як повідомляють у Вінницькій міській раді, наразі система працює в тестовому режимі, тобто паперові квитки поки що не ліквідовують. Паралельно триває інформаційна кампанія, під час якої жителів міста закликають оформити муніципальну картку вінничанина, роз’яснюючи всі її переваги.

«2 грудня ми почали впроваджувати е-квиток у громадському транспорті. Поки що у трамваях. Згодом система запрацює у тролейбусах, автобусах і маршрутних таксі. Це серйозний етап впровадження електронного сервісу в громадському транспорті, — відзначає міський голова Вінниці Сергій МОРГУНОВ. — Але головне, що це один із перших елементів муніципальної карти вінничанина — електронного сервісу, який буде з роками наповнюватися новими цікавими напрямками. Він стане прикладом того, як потрібно комплексно впроваджувати електронні сервіси, в тому числі в громадському транспорті».

На другому етапі проєкту мають запрацювати мобільні додатки на Андроїд та ІОС, до яких буде підключений увесь громадський транспорт. Поповнити муніципальну картку також можливо буде через автомати самообслуговування. На третьому етапі — підключатимуть приватних перевізників маршрутних таксі. Також будуть розроблені додаткові мобільні додатки для планування графіку руху та своїх поїздок, спостереження за рухом транспорту онлайн.

«Зараз усі вінничани мають можливість замовити картку і поповнити її на нашому сайті (https://et.vn.ua/), — каже директор КП «Вінницякартсервіс» Катерина БАБІНА. — Або ж здійснити оплату безконтактними банківськими картками. Подібні сервіси були впроваджені в наземному муніципальному транспорті кількох міст України: Житомира, Тернополя, Чернігова, Чернівців, Івано-Франківська, Дрогобича та Києва. Але, запевняю, транспортне рішення такого масштабу, яке реалізовується у Вінниці, досі не працює в жодному з міст України».

Як писав «День» (https://day.kyiv.ua/uk/news/100518-u-vinnyci-elektronnyy-kvytok-u-gromadskomu-transporti-zaprovadzhuvatymut-chehy), проєкт впровадження безготівкової оплати проїзду в громадському транспорті Вінниці фінансується за рахунок кредитних коштів Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР). Переможцем відкритих торгів стала чеська компанія Mikroelektronika — саме вона надала найменшу цінову пропозицію. Загальна вартість проєкту е-квитка у Вінниці становить 5,53 мільйона євро.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати