Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Боремося за кожну ділянку»

Активісти вимагали від прокурора Києва звіт за відкриті кримінальні провадження щодо незаконних забудов у столиці
06 квітня, 11:48
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Практично щотижня київські активісти збираються з пікетами під київською мерією чи судами, де слухають справи за позовами громад з вимогою зупинити будівництво висотки, заправки чи магазину там, де це заборонено законом. Учора, 5 квітня, кияни зібралися під стінами столичної прокуратури. Прийшли не з порожніми руками, а з цеглою, яку виклали перед входом. Саме цей будівельний матеріал став яблуком розбрату між активістами, чиновниками та правоохоронцями, символізуючи руйнування історичних будинків та незаконну забудову у столиці загалом. За словами Лідії Гончаренко, голови ГО «Барви життя», однієї з організаторів учорашнього пікету, прокуратура — це остання інстанція, яка справді може вирішити проблему незаконних будівництв.

«У Києві єдиним органом, який частково впливає на ситуацію із забудовами, є тільки прокуратура. Виграні суди, повернута земля, арештовані ділянки — це реальність. Звичайно, все залежить від наполегливості людей, бо слідчі поліції здебільшого належним чином не розслідують кримінальні справи. Десятки відкритих кримінальних проваджень не зупиняють зухвалих дій забудовників, які вдаються до погроз і морального тиску на активістів та продовжують забудови територій. Не допомагають навіть зустрічі з начальниками слідчих відділів МВС. Тому боремося за кожну ділянку. Від прокурора вимагаємо звіт по всіх відкритих кримінальних провадженнях, оскільки слідство затягується і злочинці залишаються безкарними», — пояснювала активістка причину акції у Facebook.

Також просила киян приносити з собою заяви, щоб передати їх особисто прокурору під час зустрічі. У них — описати свою проблему, яких в учасників пікету не один десяток. Так, на акцію прийшли мешканці вулиць Бульварно-Кудрявської та Гончара, щоб перешкодити планам інвестора збудувати на місці колишнього Сінного ринку новий спальний мікрорайон, бо наявна інфраструктура просто не витримає такого навантаження, крім того, недалеко розташована пам’ятка ЮНЕСКО «Софія Київська». Активісти з вулиці Мечникова, 11 чекають від прокурора заборони на будівництво поруч із їхнім будинком висотного житлового комплексу, від чого руйнуються прилеглі споруди. Мешканці вулиці Ревуцького, 40 мають надію, що таки врятують озеро Лебедине та місцевий ринок поруч, де заплановані житлові хмарочоси. За висновками Державної архітектурно-будівельної інспекції цільове призначення цієї земельної ділянки — благоустрій та експлуатація, аж ніяк не житлова забудова. Якщо з першого разу діалог не вдасться, активісти готові приходити до прокурора ще і ще, аби досягти результату за будь-яку ціну.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати