Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Борги і застарілі мережі

Головні проблеми напередодні опалювального сезону на Херсонщині
08 жовтня, 19:37

Несвоєчасна та недостатня підготовка, великі борги за спожитий газ та електроенергію, проблеми з мережами — з такими факторами Херсонська область та обласний центр підходять до нового опалювального сезону. Попри це, теплопостачальні компанії звітують про високий рівень готовності і закликають активніше працювати в цьому напрямку ОСББ та заклади соціальної сфери. А також — сплачувати накопичені за минулі роки борги.

«Рівень готовності об’єктів до опалювального періоду 2020/21 року, відповідно до вимог Мінрегіону, на 15 вересня 2020 року повинен становити 90%. Фактичний стан об’єктів тепло— та водопостачання в середньому становить 85 — 90%. Однак, є райони, де органи місцевого самоврядування не приділяють належної уваги технічному стану об’єктів. Це стосується Нижньосірогозького, Новотроїцького та Скадовського районів, де згідно з отриманою звітністю не проводиться запланована підготовка каналізаційних мереж», — йдеться у розпорядженні голови Херсонської ОДА Юрія Гусєва «Про хід підготовки підприємств житлово-комунального господарства, паливно-енергетичного комплексу та об’єктів соціальної сфери області до роботи в осінньо-зимовий період 2020/21 року» від 6 жовтня.

У Херсоні проблемним залишається питання своєчасної підготовки до початку опалювального періоду житлових будинків об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, готовність яких становить 36%. Через відсутність коштів призупинено оснащення багатоквартирних житлових будинків із централізованим опаленням тепловими лічильниками. Наразі їх встановлено лише у 86% будинків. Також не завершено роботу з відключення абонентів «старої» частини міста Херсона від централізованого опалення. Із 320 абонентів — тільки 145 отримали технічне завдання на відключення від централізованого опалення.

«Сподіваючись на активну роботу Херсонського міськвиконкому з цього питання, AT «Херсонська ТЕЦ» не виконує підготовчі роботи на теплових мережах «старої» частини міста. Однак, у зв’язку з тим, що цих споживачів не можливо залишити без опалення, AT «Херсонська ТЕЦ» буде вимушене подавати теплоносій, що вірогідно спричинятиме пориви на теплових мережах та призводитиме до нераціонального використання природного газу та скарг споживачів», — йдеться в розпорядженні.

Однією з головних проблем залишається заборгованість населення перед теплопостачальними компаніями, що веде до зростання боргів перед постачальникам газу та електроенергії. У Херсоні понад 95% споживачів тепла обслуговують КП «Херсонтеплоенерго» та AT «Херсонська ТЕЦ».

Так, загальний борг «Херсонтеплоенерго» перед НАК «Нафтогаз України» за спожитий газ з урахуванням боргів минулих років становить 122,1 млн грн. Заборгованість за розподіл природного газу перед AT «Херсонгаз» — 12,3 млн грн. Борг  електроенергію — 10,9 млн грн.

«Херсонська ТЕЦ» має борг перед НАК «Нафтогаз України» за природний газ з урахуванням боргів минулих років у розмірі 175,7 млн грн. Однак рівень розрахунків підприємства за усіма договорами перед «Нафтогазом» становить 75%, що дає змогу отримати номінації природного газу на новий опалювальний сезон. Заборгованість ТЕЦ за розподіл природного газу перед АТ «Херсонгаз» становить 26,7 млн грн.

За інформацією на сайті «Херсонської ТЕЦ», загалом стан готовності підприємства на 2 жовтня становить 99%. Однак об’єкти соціальної сфери, ОСББ та управляючі компанії ще не повністю підготували свою інфраструктуру до отримання тепла.

За даними керівника «Херсонтеплоенерго» Сергія Харченка, 97,3% котелень, 100% теплопунктів та 86% тепломереж підприємства готові до роботи в осінньо-зимовий період. Днями в  «Херсонтеплоенерго» також повідомили, що у новому опалювальному сезоні для їхніх споживачів знижені тарифи в середньому на 5-10%.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати