Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Брама часу в майбутнє

У Кривому Розі вшанували героїв повстанського визвольного руху
28 вересня, 22:04

Активісти Громадського клубу «Український час» та інших патріотичних організацій Кривого Рогу провели пам’ятний захід з нагоди 100-річчя двох знакових подій в історії повстанського руху на Криворіжжі та Придніпров’ї.

22 вересня 1920 року Колегією Катеринославської губчека було засуджено до розстрілу членів Криворізького повстанкому Захара Власенка, Григорія Гусака, Саву Михайленка, Федора Сіденка і Василя Столітнього. Справа Криворізької повстанської організації стала першою у процесі масштабного розкриття чекістами петлюрівської мережі повстанкомів на Придніпров’ї, які готували загальноукраїнське антибільшовицьке повстання.

24 вересня 1920 року командира повстанської Степової дивізії Костя Пестушка (Степового-Блакитного) було обрано Головним отаманом Холодного Яру та усіх повстанських загонів. Об’єднання повстанства Холодного Яру, Херсонщини та Придніпров’я стало однією з ключових подій 1920 року в тилу більшовицьких військ, які зазнавали краху на Західному фронті. Учасники наради отаманів усіх відділів обговорювали питання щодо спільних дій повстанців з Армією УНР під проводом Симона Петлюри та польськими військами, що мали наступати з Заходу.

З нагоди 100-річчя цих подій до пам’ятних дошок на честь Степового-Блакитного та героїв-повстанців Степової дивізії, встановлених криворізькими патріотами на постаменті декомунізованого пам’ятника кривавому чекісту Валявку, лягли квіти. Розповідаючи присутнім про події 100-річної давнини, Голова Громадського клубу «Український час» Володимир Стецюк, який ініціював даний пам’ятний захід, наголосив на тому, що відновлення історичної пам’яті про забутих героїв визвольної боротьби минулого сторіччя має колосальне значення, адже ця боротьба продовжується й сьогодні.

Володимир Стецюк повідомив про те, як просуваються справи з утіленням в життя громадської ініціативи щодо встановлення в Кривому Розі пам’ятника Костю Пестушку Степовому-Блакитному. За його словами, після схвалення ескізного проєкту пам’ятника містобудівною радою остаточне рішення щодо його встановлення має ухвалити виконком Криворізької міськради. А потім будуть здійснені суто практичні кроки в цьому напрямку. Паралельно розпочато збір коштів, адже проєкт пам’ятника здійснюється за рахунок благодійних коштів і пожертв членів криворізької громади.

При цьому лідер громадського клубу зазначив, що вшанування пам’яті героїв, які віддали свої життя за те, щоби їхні нащадки не забули про волю, є не просто громадянським і моральним людським обов’язком, а й нагальною потребою у справі відновлення історичної справедливості, адже без цього не буде справедливості й у сьогоденні. Тому, на думку Володимира Стецюка, повернення із небуття імен українських героїв, підданих остракізму більшовицьким окупаційним режимом, відновлення стертих з лиця землі їхніх могил і встановлення на їхню честь величних пам’ятників – це той обов’язковий чин, завдяки якому для кожної нації відкривається брама часу в майбутнє.

На пам’ятному заході виступив також заступник директора Криворізького історико-краєзнавчого музею Артур Дробот, земляк Костя Пестушка Володимир Ключко, провідник ГО «Степ» Ігор Дедюхін, громадський активіст і правозахисник Олександр Корнік.

 

Священик ПЦУ протоієрей, капелан отець Роман Бацвін відслужив панахиду по загиблих героях визвольного руху. Голова Криворізької міської організації КУН Олександр Мельник від імені Всеукраїнського об’єднання «Країна» вручив медаль «За вірність національній ідеї» криворізьким активістам Юрію Настусенку, Ігорю Дедюхіну та учаснику російсько-української війни, добровольцю, бійцю 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр» В’ячеславу Сауляку.

Героям Українського Визвольного Руху Слава!

Триває збір коштів на пам’ятник Головному отаману Холодного Яру Костю Пестушку (Степовому-Блакитному)

Благодійні внески можна перерахувати на:

П/р № UA353510050000026008878996198

у відділенні АТ «УКРСИББАНК» в м. Кривий Ріг,

МФО 351005, Ідентифікаційний код 43502775

або на корпоративну платіжну картку:

UKRSIBBANK BNP PARIBAS GROUP

5582 55920 7520 0189

Віддаймо належну шану тим, завдяки кому ми не забули про волю!

Меморіал Визвольного Руху

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати