Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Це можна вирішити лише через суд»

Як Київрада дозволила прокласти дорогу в заповідному урочищі Теремки
13 лютого, 11:33
ФОТО PHOTOS.WIKIMAPIA.ORG

Київська влада один за одним затверджує детальні плани територій, а громада продовжує знаходити у них неприємні сюрпризи. Так, у квітні минулого року Київрада затвердила зміни до детального плану території району Теремки-3 у Голосіївському районі столиці. За ним частина урочища Теремки могла стати дорожньою розв’язкою. Тепер це не плани, а реальність.

Нещодавно до Публічної кадастрової карти Києва внесли дані, що земельна ділянка на території заповідного урочища Теремки надана у приватну власність. Це перший крок до знищення частини об’єкта природно-заповідного фонду, переконані в громадській організації «Екозагін», яка першою звернула увагу на проблему.

Наразі активісти «Екозагону» спільно з експертами міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» готують план дій для збереження урочища. Адже порушення, на їхню думку, очевидні. Передусім, урочище є частиною Національного природного парку «Голосіївський» і перебуває в постійному користуванні Інституту зоології імені І. І. Шмальгаузена НАН України. Обидві установи не тільки не погоджували таке землевідведення, а й навіть не були про це поінформовані.

Як пояснив експерт МБО «Екологія-Право-Людина» Олексій Василюк, виділити земельну ділянку зі складу земель національного парку можна лише шляхом прийняття нового Указу Президента, який виключив би її з парку.  Звісно, такого указу не було. Утім, чиновники все продумали, змінивши цільове призначення земельних ділянок і дозволивши тут прокладати дорогу, що стане виїздом на трасу з торгового центру «Республіка». Комплекс наразі будується у межах нового детального плану Теремків.

«Ані Національний парк «Голосіївський», ані Інститут зоології імені Шмальгаузена не погоджували це рішення. Це прецедент. Просто так, не вилучаючи ділянку з парку, взяли і надали її у приватну власність, — наголошує Олексій Василюк. — Рішення про затвердження детального плану території прийняте всупереч вимогам законодавства про природно-заповідний фонд, а також із грубим порушенням процедури, тобто без погодження зміни цільового призначення з постійними користувачами земельних ділянок. Вирішити це питання можна лише через суд. Зараз ми вивчаємо усі деталі справи. А вилучена ділянка дуже важлива. Урочище належить Інституту зоології ще з 1940-х років. Тут давно не було вирубок. Це справжній закуток дикої природи в Києві».

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати