Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Час Різдва за... шибками

У Львові розпочався проєкт «Від Романа до Йордана»
04 грудня, 11:31

«Карантин так карантин!» — вирішили собі втілювачі мистецької акції «Від Романа до Йордана» і, аби не переривати своєї вже понад десятирічної гарної традиції, зробили експозицію «Час Різдва» наочно дистанційно віддаленою, як і годиться в часі пандемії, і за склом — шибками Центру Митрополита Андрія Шептицького. У показі — об’єднані довкола сакральних тем твори добре відомих у Львові митців, які надають сучасного звучання сталим, «узаконеним», технікам іконопису.

Учасник проєкту — іконописець, історик мистецтва Роман Зілінко розповів «Дню», що створювало експозицію «традиційне товариство», і це — Оля Кравченко, Остап Лозинський, Уляна Нищук, Ярослава Ткачук, Данило і Ярина Мовчани, Оксана Винничок, Наталя Русецька, також — художники з іконописної школи Українського католицького університету «Радруж». Традиція так традиція!

Варто відразу ж зазначити, що читачам «Дня» добре знайомі і прізвища, і роботи іконописців-учасників проєкту «Від Романа до Йордана», позаяк на шпальтах часопису розповідалося чи не про всі їхні персональні та колективні виставки. Тримаємо руку на пульсі осучаснення (в доброму сенсі цього слова) канонів.

«З огляду на карантинні обставини, нелегко було знайти формат проєкту, — зазначив на відкритті виставки керівник відділу мистецьких проєктів Українського католицького університету Михайло Курочка. — Довго над тим думали... І цей формат, «За шибкою Центру Шептицького», відповідає усім нормам карантину й ізоляції. Ліпшого, напевно, й годі було придумати. Сподіваюся, все буде і безпечно, і яскраво. Сподіваюся, що кожен побачить в іконі віконечко — в інший світ, у дитинство, у світ Різдва, любові і радості. Бо цього нам усім зараз, в буремний і непростий час, бракує. Не оминайте цього віконечка!».

Виставку «Час Різдва» встигнуть оглянути всі охочі — показ триватиме до 21 січня. Отож — було б бажання!

Також у планах втілювачів проєкту майстер-класи.

Мистецькі твори «Часу Різдва» представлені не лише «у вітринах» Центру Шептицького (вул. Стрийська, 29а), а й на онлайн-сторінці проєкту http://vidromanadojordana.ucu.org.ua/. Також — можна придбати. Бо ж час Різдва! Презентація інтернет-сторінки запланована на 5 грудня — о 19.00 в Zoom. А 6 грудня магістр теорії та історії мистецтва, викладач кафедри богослов’я УКУ, керівник іконописної школи «Радруж» Соломія Тимо проведе лекцію «У світлі зорі: давні і сучасні образи Різдва» — розповідатиме про створення ікон та їх видозміну.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати