Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Децентралізація на Херсонщині

Об’єднатися готові шістнадцять громад, але вибори призначено лише в чотирьох
04 жовтня, 11:43
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Про це говорили під час круглого столу «Що гальмує реформу децентралізації на Херсонщині?», який днями відбувся у Херсоні. Координатор Офісу реформ та регіонального розвитку у Херсонській області Оксана Сілюкова розповіла, що протягом останніх місяців реформа децентралізації має позитивну динаміку. Протягом травня—вересня 2016 року голова ОДА Андрій Гордєєв підписав 16 розпоряджень, які регламентують утворення 16 об’єднаних територіальних громад, до складу яких увійшла 51 місцева рада. Крім того, облдержадміністрація направила звернення до ЦВК про призначення перших виборів депутатів місцевої ради та відповідного місцевого голови по 12-ти об’єднаним громадам. Однак у центрвиборчкомі призначили вибори лише в чотирьох: Музиківській, Хрестівській, Асканія-Новській та Каланчацькій.

Оксана Сілюкова зазначила, що на Херсонщині є низка проблем, які гальмують реформу. Передусім — інформаційна. За словами Сілюкової, в деяких районах (Білозерський, Верхньорогачицький, Горностаївський, Нововоронцовський та ін.) майже не проводять роз’яснювальну роботу на місцях. У селах далеко не всі розуміють, у чому суть реформи, які плюси вона дає, що і як для цього треба зробити, з ким об’єднуватися тощо.

Повністю відсутня діяльність у напрямку реформи децентралізації в містах обласного та районного значення. Навіть коли ефективно працюють спеціалісти районних державних адміністрацій, реформа саботується саме на рівні міст. Спостерігається несприйняття реформ на рівні більшості районних рад, які налаштовують проти процесу реформування місцеві сільські ради (керівництво та депутатські корпуси). На місцевому рівні відчувається серйозний вплив з боку керівників сільськогосподарських підприємств та бізнес-еліт на процес децентралізації в області, зазначає Оксана Сілюкова.

Щоб налагодити процес децентралізації, зробити його зрозумілим для всіх громад, учасники круглого столу (представники кількох місцевих ГО, експерти ХОО КВУ, Офісу реформ) підписали меморандум про співпрацю, в рамках якої будуть проведені заходи, спрямовані на вивчення ходу реформи децентралізації, надання юридичних консультацій в громадах, загалом проведення інформаційної кампанії про реформу і її переваги.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати