Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дні «Дня» – проти депресії

22 жовтня в Луцьку за участі Лариси Івшиної відбудеться представлення новинки «День вдячності» та випуску «Маршруту №1», присвяченого стародавньому місту
21 жовтня, 18:33
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

«Для Луцька — велика честь приймати Ларису Івшину та одну з перших презентацій нової книги «День вдячності». Кажуть, інколи восени «находить» сезонна депресія. Певне, щось подібне буває і на державному рівні. І тоді порятує і полагодить історичну свідомість якраз ця новинка від «Дня», — переконана проректорка Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, блогерка «Дня» та авторка однієї зі статей у фоліанті «День вдячності» Анна ДАНИЛЬЧУК. Тож запрошуємо всіх охочих уже цього вівторка на 18.00 до Художнього музею Луцька (за адресою: вул. Кафедральна, 1А) на зустріч-презентацію нової книги «День вдячності» та випуску глянцевого журналу «Маршрут №1», який присвячено Луцьку, за участю головної редакторки й авторки ідеї всіх видань «Дня» Лариси Івшиної.

«Книга містить сильні й надихаючі тексти про унікальних людей, іноземців, які допомагали Україні, говорили і писали про неї, коли, здавалося, не було жодних шансів на незалежність, — розповідає Анна Данильчук. — Ця книга — наша неймовірна підтримка, це знання про нашу силу. І ще: вона ставить важливе завдання й водночас, як і всі інтелектуальні продукти від «Дня», показує шлях — як нам виховати в собі відчуття вдячності. Вдячність — важлива риса сильних, мудрих націй. Будьмо уважні і вдячні тим, хто з нами в історії та боротьбі».

Подібної думки й доцентка кафедри української літератури СНУ імені Лесі Українки Олена МАЛАНIЙ: «День Подяки. Вдячності. Комусь і за щось. Або за когось. Це найпростіша молитва, з якою ми щовечора звертаємося до Всевишнього: «Дякую, Господи, за день...» Це молитва щира, бо вона не націлена на прохання «дати», навпаки — подяка за те, що отримав. І почасти, це подяка за любов, дружбу, підтримку, допомогу. До речі, «подяка» латиною — eucharistia — Євхаристія, або Святе Причастя... Ми кажемо «дякую» батькам, котрі привели нас у цей світ. Ми кажемо «дякую» коханим, друзям, колегам, пересічним, випадковим людям — просто тому, що вони є! — і від цього самі наповнюємося. Головне — аби щиро, аби не награно, не фальшиво. Бо тоді воно втрачає сенс. І силу».

Прикметно, що саме «День» у своєму останньому випуску глянцю «Маршрут №1» велику увагу присвятив 590-й річниці з’їзду монархів у Луцьку — події, 600-річчя якої, на думку в. о. міського голови Григорія Пустовіта, має стати визначною датою для всієї держави. Одне з головних інтерв’ю в числі журналу (який, до речі, всі охочі можуть замовити за посиланням) — з науковицею Волинського краєзнавчого музею, завідувачкою Музею історії Луцького братства Оленою БІРЮЛІНОЮ. «Коли мені запропонували дати матеріал про Луцький з’їзд до цього видання, я спочатку познайомилася з попереднім випуском, присвяченим Володимиру, — ділиться пані Олена з «Днем». — Проект гарний, потрібний. Очевидно, що необхідне нормальне інформування наших людей про те, куди їхати і що найважливіше, найсуттєвіше в тому місті. Напевно, це важливо і для людей, які живуть у цьому місті. Хоча ми живемо в складний час, коли, чесно кажучи, не розумієш, що людей цікавить...»

«А Луцький з’їзд — це тема загальноукраїнська. Не луцька і не волинська», — переконана пані Олена. Переконайтеся й ви, придбавши наш «Маршрут №1. Луцьк» і завітавши на зустріч у художньому музеї, де діалог з Ларисою Івшиною вестимуть виконувач повноважень луцького міського голови Григорій Пустовіт, представники управління туризму Луцької міськради, історики та громадські діячі, які брали участь у створенні спецвипуску «Маршрут №1. Луцьк». Нагадаємо, що його вихід став можливим за підтримки Луцької міської ради.

«Дякуємо за дуже красивий та інформативний «Маршрут №1» про Луцьк. Часто, коли знайомимо першокурсників із містом, хочеться познаходити якнайбільше фішок, цікавих фактів, а в журналі їх дуже багато. Ми — справжнє європейське місто, можна сказати, перший саміт ЄС відбувся саме у нас. І ще — дуже красиві ілюстрації та промо відео! — так відгукнувся про продукт «Дня» голова студентської ради Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Андрій ДАНИЛЮК.

Логічно, що продовженням діалогу в Луцьку стане зустріч Лариси Івшиної, почесного професора і члена наглядової ради, зі студентською молоддю СНУ імені Лесі Українки, яка відбудеться в середу, 23 жовтня, о 12.00. Модеруватиме дискусію, яка в цьому виші завжди стає розмовою про сутнісне, Анна Данильчук.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати