Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Доля Боржави хвилює всіх»

Для збереження полонини місцеві влаштовують масштабну акцію на горі Гимба
05 липня, 11:55
ФОТО WIKIPEDIA.ORG

На вихідні не маєте планів? Тоді збирайте рюкзак і рушайте на Боржавську полонину. 6 липня на вершині гори Гимба о 13.30 збираються усі, кому небайдужа її доля. А це найдовша полонина Закарпаття, яка входить до Смарагдової мережі Європи й охороняється Бернською конвенцією. Утім, саме тут ТОВ «Атлас Воловець Енерджі» хоче збудувати вітрову електростанцію з 34 вітрогенераторів, із чим категорично не згодна місцева громада та експертна спільнота.

Раніше (8 лютого ц.р.) «День» розповідав, з якими порушеннями проходили громадські слухання щодо проекту ВЕС, як компанія отримала позитивний звіт з оцінки впливу на довкілля, який підтримав департамент екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА. Чиновники та науковці, котрі готували звіт на 1800 сторінок з помилками та недостовірними даними, не побачили ніякого впливу на довкілля від появи на Боржаві вітряків.

Забудовнику лишилось отримати лише дозвіл на будівництво від Державної архітектурно-будівельної інспекції у Закарпатській області. Однак ДАБІ вже двічі відмовляла у видачі дозвільних документів.  Зі свого боку представники громадськості подали до інспекції скаргу, у якій перерахували порушення, допущені чиновниками на всіх етапах підготовки проекту — від розробки детальних планів території до видачі позитивного висновку з ОВД. Наразі Закарпатський окружний адміністративний суд відкрив провадження за позовом ГО «Міжнародний інститут людини і глобалістики «Ноосфера» щодо скасування скандального висновку з ОВД. 

До речі, цю інформацію «Дню» переповіла активістка на правах анонімності. Багато чого громада не розголошує, аби не нашкодити справі. Бо чим завершиться ця історія, важко спрогнозувати. Приміром, новопризначений в.о. Закарпатської ОДА Іван Дуран під час нещодавньої зустрічі з екологічною спільнотою області пообіцяв створити робочу групу для захисту Боржави. Та чи збережеться ця лінія підтримки після виборів?

«Давайте покажемо тим, хто приймає рішення, що доля полонини хвилює людей з усієї України, — закликають учасники ініціативи «Врятуй Боржаву». — Для цього ми хочемо зібрати всіх вас на Боржаві. Ідея — зробити фото й відео з людьми, які тримають плакат «Save Borzhava!» на тлі мальовничого пейзажу полонини».

Організатори зустрічі радять підніматися на Гимбу крісельним підйомником із села Пилипець, після чого пройтися на вершину пішки. Усі деталі описані на ФБ-сторінці «Врятуй Боржаву».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати