Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дві реальності НМУ

Через конфлікт із МОЗ у Національному медуніверситеті імені Богомольця фінансові проблеми
28 вересня, 11:43
ФОТО NARODNA-PRAVDA.UA

За рішенням Печерського районного суду Києва ректоркою Національного медичного університету імені Олександра Богомольця знову стала Катерина Амосова. За заявами Міністерства охорони здоров’я, керувати університетом повинен в. о. ректора Олександр Науменко.

Команда Амосової тимчасово перенесла адміністративні відділи та ректорат із приміщення на бульварі Шевченка, 13 до корпусів на проспекті Перемоги, 34. У ректораті на Шевченка намагається працювати команда Науменка. Але фінансовий рахунок у вишу один. У Державній казначейській службі не розуміють, як здійснювати виплати стипендій, зарплат тощо, на чиє ім’я та підписи орієнтуватись. Щоб не порушити закон, казначейство бере паузу.

В університеті тепер фінансові проблеми. Традиційно МОЗ і НМУ пояснюють це різними факторами. Так, у міністерстві стверджують, що роботу вишу заблокувала Катерина Амосова та її прибічники. З ректорату зникли документи, потрібні для нормального функціонування закладу вищої освіти, серед них ті, що регулювали освітні, організаційні та фінансові процеси. Крім того, на робочих місцях відсутні понад 80 співробітників ректорату, констатують у МОЗ. Вочевидь, маються на увазі люди, котрі «переїхали» до корпусів на проспекті Перемоги, 34.

Катерина Амосова вважає, що МОЗ нехтує рішенням суду, університетською автономією та створює у закладі віртуальну реальність, зокрема з віртуальним в. о. ректора Олександром Науменком. Щодо Держказначейства пані Катерина запевняє, що ведуть із ним роз’яснювальну роботу, що керуватися варто передусім рішенням суду про її повернення на роботу, а не чекати додаткових наказів МОЗ.

Крім подвійного керівництва, діє два сайти університету. Принаймні, з першої спроби авторці цього матеріалу вдалося знайти інформацію, котра відображає позицію Амосової. Через годину відкрився сайт із повідомленнями від адміністрації НМУ, співзвучні з МОЗівськими заявами, опубліковані документи про призначення на керівні посади певних осіб. Але на ресурсі, що підтримує Катерину Амосову, з’явились спростування, інформація, що призначені співробітники не ознайомлювалися з такими наказами.

За ситуацією в НМУ стежать активісти та наукова спільнота. Так, провідний науковий співробітник Інститут фізики НАН України Семен Єсилевський на своїй фейсбук-сторінці зазначив, що якщо колектив і студентство НМУ все влаштовує, то державі не потрібен такий заклад вищої освіти, де замість якісного навчання вся увага віддана боротьбі за повноваження та фінансові потоки. На думку науковця, у ситуацію має втрутитися уряд.

До речі, 1 жовтня в НМУ планується засідання вченої ради, головою якої є Катерина Амосова. Крім робочих питань, буде готуватися звернення до Президента України, голови Верховної Ради та прем’єр-міністра для привернення уваги до ситуації у виші. Команда Олександра Науменка у свою чергу попереджає, що таке зібрання нелегітимне.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати