Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Двигун на... карамелі

Студенти і випускники дніпровського фізтеху виступають з оригінальними ідеями
11 грудня, 18:02

Кафедра космічних інформаційних технологій Дніпровського національного університету ім. О.Гончара виучує студентів із Зімбабве. За контрактом з університетом, для них організовано викладання англійською мовою. Про це повідомляється на сторінці кафедри в соціальній мережі «Фейсбук»:  «2017 року студенти використовували сучасне комп’ютерне устаткування і ліцензійне програмне забезпечення кафедри для опанування систем автоматизованого проектування». Для студентів з Африки читають курс по системах управління ракетно-космічних літальних апаратів. Лекції в усному режимі переводить один з викладачів. «Зараз студенти вчаться на четвертому курсі за бакалаврською програмою і мріють про подальше навчання в магістраті», — наголошується в повідомленні.

На фізико-технічному факультеті ДНУ не лише виучують теорії. За бажання студенти мають можливість самі проектувати і виготовляти учбові ракети, які піднімаються на висоту декількох кілометрів. Зовсім нещодавно студенти ДНУ виробили успішний запуск такої ракети з макетами двох супутників на борту. В майбутньому вони збираються запустити своїми силами університетський супутник на навколоземну орбіту.

Студенти і випускники фізтеху незрідка виступають з оригінальними ідеями. Так, нещодавно в Дніпрі був створений малий реактивний двигун, який працює на... карамелі. Конструкторам удалося, змінюючи конструкцію сопла, стартера і заряду, досягти тяги в 500 кг. Як ракетне паливо використовується екологічно чиста карамелева суміш на основі цукру. Винахідники упевнені, що на базі таких двигунів може бути сконструйований ракетний комплекс для виведення корисних навантажень на навколоземну орбіту.

Ще троє жителів Дніпра створюють космічний двигун, який працює з використанням вакууму і електроенергії. Про це повідомляється на сайті проекту Vacuum reactive device. Руховий пристрій використовує вакуум як робоче тіло, прискорює за допомогою електроенергії й використовує імпульс для пересування. Розробники сподіваються, що такий двигун надасть можливість розвивати швидкість до 100 тисяч кілометрів на годину, що допоможе досягти Марса всього за тиждень.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати