Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дихати стане легше

Мер Дніпра Борис Філатов підписав меморандум з підприємством «Потоки» щодо зниження промислових викидів
11 серпня, 09:34

Про це повідомляється на сторінці міського голови в соціальній мережі «Фейсбук». «Шановні мешканці «Райончика». Щойно, у присутності депутатів і громадських активістів, підписав із керівництвом підприємства «Потоки» меморандум про екологічне переозброєння підприємства. Дякую всім вам, небайдужим громадянам, які писали петиції, які організували мітинги й пікети, які перекривали дороги, для того, щоб примусити власників заводу перестати отруювати атмосферу».

Тристоронній меморандум, за повідомленням пресслужби Дніпровської міськради, передбачає юридичні зобов’язання підприємства провести екологічне переоснащення потужностей. Наразі йдеться про встановлення фільтрів тонкого очищення та електрофільтрів. Мер Дніпра відвідав завод і вивчив проблематику, пов’язану з виробництвом. Окрім того, він неодноразово обговорював цю тему з місцевими жителями. Спільно з керівництвом та власниками підприємства ухвалили рішення, щоб вони приділили належну увагу технічному переоснащенню. «Сподіваюся, що керівництво підприємства не обдурить ні мене, ні активістів», — зазначив Борис Філатов під час візиту на завод. Завод «Потоки» спеціалізується на переробці олійних культур і працює у Дніпрі вже понад два роки. За цей час у мешканців прилеглих будинків накопичилося чимало нарікань щодо високого рівня шуму від виробничих процесів і викидів, якими дихає чи не половина мікрорайону на лівобережжі Дніпра — вулиць Батумської, Гулі Корольової, Калнишевського та частини Слобожанського проспекту. На ці проблеми люди неодноразово скаржилися мерії, подавали й електронну петицію.

Наразі представники заводу підтвердили намір до 15 жовтня встановити фільтри тонкого очищення та електрофільтри. Розглядається також питання зведення шумовідбивних екранів, які істотно знизять рівень шуму. Жителі довколишніх будинків вже назвали це найбільшою своєю перемогою. Мешканка вулиці Батумської Ольга Лаврущенко розповідає, що єдиним виходом для себе бачила лише переїзд: «Дуже важливо було домогтися угод з боку заводу. Тому що далі жити так було просто неможливо. Сподіваюся, ми надалі співіснуватимемо без скандалів».

Борис Філатов поділився у «Фейсбуці» з містянами своїм баченням розв’язання екологічних проблем. На його думку, існує тільки два виходи. По-перше, самоорганізація громадян і об’єднання їх навколо місцевого самоврядування. По-друге, передача повноважень екологічного контролю територіальним громадам, що є програмним принципом політичної партії «Пропозиція». «Квоті дозволи на викиди видають київські та обласні чиновники, а ми дихаємо цією гидотою у себе на місцях. Знайте, що міські голови й місцеві ради не мають законних повноважень впливати на цей процес. Допомагайте місцевому самоврядуванню обстоювати й розширяти свої права. І тільки тоді ми разом зможемо перемогти», — зазначив мер Дніпра.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати